Aioi bro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Området rundt broen etter bombingen av Hiroshima. Den "T"-formede Aioi bro synes litt over midten på bildet.

Aioi bro ( 相生橋 (aioi hashi)) er en uvanlig "T"-formet bro i byen Hiroshima i Japan, mest kjent for å være siktepunktet for atombomben over Hiroshima den 6. august 1945.

Plassering[rediger | rediger kilde]

Broen ligger rett ved minnesmerket Atombombekuppelen og er derfor ansett for å være en del av fredsminnesparken i Hiroshima som også står på UNESCOs Verdensarvliste.

Den lengste delen av broen krysser elven Ōta rett på nordsiden av øyen med distriktet Nakajima-cho. Den nederste delen av "T"-en binder hovedbroen til øya der fredsminneparken ligger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Original bro[rediger | rediger kilde]

Den originale broen sto ferdig bygget den 12. desember 1932. Dette var en bro for biler, og hadde opprinnelig en bredde på 15 meter.[1][2] Fra 1878 var den en trebro i tilknytning til broen, slik at broen for en periode frem til trebroene ble demontert, hadde form som en "H".

Atombomben over Hiroshima[rediger | rediger kilde]

Aioi bro var siktepunktet for atombomben over Hiroshima den 6. august 1945. Dette var på grunn av at broen så tydelig kunne gjenkjennes fra luften. Bomben traff ikke midt på broen, men kun 300 meter unna, over sykehuset i byen. Broen ble ødelagt av bomben.

Rekonstruksjon[rediger | rediger kilde]

Broen ble rekonstruert, og stod ferdig den 2. november 1983. Total lengde er 123,4 meter, og bredden er nå på 40 meter.

Panoramabilde i dag[rediger | rediger kilde]

180° bilde av fredsminneparken i Hiroshima. Den "T"-formede Aioi broen er til venstre på bildet. Atombombekuppelen ses i midten av bildet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aioi bridge, besøkt 22. mars 2011
  2. ^ Hiroshima & Nagasaki Remembered: Aioi Bridge, besøkt 22. mars 2011

Koordinater: 34°23′47″N 132°27′09″Ø