Hopp til innhold

Asta Busingye Lydersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asta Busingye Lydersen
Født1970Rediger på Wikidata
Skottland[1]
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger Rediger på Wikidata
EktefelleJohn Ertzgaard
BarnLakeri Ertzgaard
Kaitesi Ertzgaard
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
IMDbIMDb

Asta Busingye Lydersen (født 1970) er en norsk-ugandisk skribent, artist og skuespiller[2]. Hun er del av av Queendom, en prisbelønt norskafrikansk kulturgruppe [3] som tidligere hadde flere medlemmer. Queendom fikk Oslo bys kunstnerpris for 2007 og spiller konserter og forestillinger med norsk-afrikansk perspektiv.

Asta Busingye Lydersen har deltatt i oppsetninger ved blant annet Riksteatret, Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater, Hålogaland Teater og Nordic Black Theatre, samt hatt mindre roller i en rekke film- og TV-produksjoner.[4] Hun er medlem av Norsk Skuespillerforbund. Hun var programleder i NRK Migrapolis på TV og radio fra 2003 til 2006,[4] og gikk senere over til å jobbe som kulturprodusent, prosjektleder og programleder på prisutdelinger, kulturarrangementer og fagseminarer.

Busingye Lydersen var nestleder i Norsk kulturråd fra 2009–2015[2] hvor hun ledet Scenekunstutvalget, og deretter Utvalg for barne- og ungdomskultur. Siden 2017 har hun hatt verv som styremedlem på Nationalteatret[5] og Humanistisk Fakultet ved Universitetet i Oslo, jurymedlem i Telenors Kulturpris og medlem av fagkomiteen i ArtEx, Talent Norge.

Artikler og essays (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Sjokosjokk (feministisk essay i antologien RåTekst, Aschehough 1999)

Oppdrag Norge (satirebok, Cappellen Damm 2008)

Afropolitt (personlig essay, Aschehoug 2013).[6][7]

Synlig/Usynlig - Norske kulturinstitusjoner fra et afropolittisk perspektiv (kulturpolitisk essay Nasjonalmuseet 2019)

Vår superkraft – norskafrikaneres bidrag til kulturlivet 2015–2024 (essay, Kulturdirektoratet 2024)


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Asta Busingye Lydersen». Kulturrådet. Arkivert fra originalen 7. september 2014. Besøkt 1. april 2015. 
  3. ^ Monica Ngozichukwuka Ifejilika og Asta Busingye Lydersen (7. mars 2019). «Kronikk: Stå opp, dronninger! Med mikrofoner, penner, tastatur og brølende stemmer skal fremtiden skapes». www.aftenposten.no. Besøkt 7. mars 2023. «Da vi startet artistkollektivet Queendom i Oslo på slutten av 90-tallet kom vi ut av en aktivistisk ungdomsorganisasjon som het Afrikan Youth in Norway. En av de viktigste sakene var kampen for å få definere oss selv som norskafrikanere.» 
  4. ^ a b (no) «Asta Busingye Lydersen» i Store norske leksikon
  5. ^ «Nytt styre for Agder teater». scenekunst.no. 16. juni 2008. Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 1. april 2015. 
  6. ^ «Afropolitt». aschehoug.no. Besøkt 7. mars 2023. «Asta Busingye Lydersen tar oss med inn sin hverdag der hun deler nådeløse og skarpe observasjoner og diskuterer Norges kompliserte forhold til det flerkulturelle. I sitt personlige essay viderefører hun parolen fra 70-tallets kvinnekamp: Det personlige er politisk. Ved å dele historier fra sitt liv ber hun oss se Norge gjennom hennes øyne - som kvinne, som artist og som afropolitt.» 
  7. ^ Are Vogt Moum (6. juni 2013). «Svarte skuespillere får negative roller». utrop.no. Besøkt 1. april 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]