Queendom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Queendom, her ved Asta Busingye Lydersen på scenen i 2011

Queendom er et artistkollektiv bestående av norsk-afrikanske kvinner, etablert våren 1999. Gruppen består av skuespillere, sangere og skribenter med lang erfaring fra scene, radio og TV og arbeider i større og mindre konstellasjoner. Queendom er kjent for et bredt samfunnsengasjement, uttrykt gjennom humor, slam-poesi og musikk. For 2007 mottok gruppen Oslo bys kunstnerpris.

Historie[rediger | rediger kilde]

HUMORSHOW Queendom har produsert tre humorshow i Oslo:

Queendom on the rocks – verden sett gjennom fem svarte kvinners øyne (Smuget, 1999)

Cafe Select (Fabrikken, 2001)

Integrert som faen (Fabrikken, Parkteatret, Drammens Teater, 2005/2006).

Det første showet fikk terningkast 5 i Aftenposten Aften. Det andre ble ikke anmeldt. Sistnevnte fikk svært god mottagelse i Aftenposten, terningkast 5 i Dagbladet og 6 i Drammens Tidende. Forestillingen ble regissert av Aleksander Herresthal.

MUSIKK I 2007 hadde gruppen premiere på konsertprogrammet «Queendom in concert»Oslo World Music Festival. Denne konserten resulterte i turné med Rikskonsertene det påfølgende året. I 2010 turnerte Queendom ungdomsskoler og videregående skoler i Møre og Romsdal fylke, samt startet innspilling av sin første plate.

BOK I Mangfoldsåret 2008 ga gruppen Queendom ut den politiske satireboken Oppdrag NorgeCappelen Damm

TV Høsten 2009 ble gruppen kjent for et større norsk publikum gjennom den todelte humorserien Alle snakker norsk for NRK TV-aksjonen, innspilt i Sogndalstrand og Bagamoyo, Tanzania. Gruppens medlemmer har også opptrådt hver for seg og sammen på TV2s God Morgen Norge, NRK og i diverse aviser og magasiner.

PLATE Debutplaten ble utgitt i mars 2012, med tittelen Still rising . Den er produsert av gitarist og produsent Olav Torget, og innholder gjesteopptredener av bassist Manou Gallo (Belgia/Elfenbenskysten) og gitarist Louis Mhlanga (Zimbabwe/Sør-Afrika). Platen inneholder selvskrevet materiale som speiler Queendoms musikalske arv – fra soul og blues til soukouss, afrobeat og reggae.

Kollektivets medlemmer[rediger | rediger kilde]

Kjernen i gruppen består i 2010-2011 av følgende medlemmer:

  • Monica Ifejilika er fra Nigeria/Norge, født i Oslo i 1977. Sanger og låtskriver. Har erfaring som solist og korist fra det Oslo-baserte soulkollektivet Groove Experience, Nordic Black Theatre, NRK og en rekke studioinspillinger. Programleder i 'Etter Skoletid' på NRK fra 2002-2004. Frem til 2007 var hun programleder i 'Zulu' på Kanal 24. Er i dag en sentral vokalist i gospelkoret 'Traces', aktuell med forestillingen 'Litt av en mann' på Latter og TV-aksjonen 2010.
  • Asta Busingye Lydersen er fra Uganda/Norge, født i Skottland i 1970. Nestleder i Norsk kulturråd fra 2009-2015. Har deltatt i oppsetninger ved bl.a. Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Nordic Black Theatre, samt en rekke film-og TV-produksjoner. Medlem av Norsk Skuespillerforbund. Tidligere programleder i NRK Migrapolis på TV og radio fra 2002-2006. Jobber også som konferansier på prisutdelinger, kulturarrangementer og politiske debatter.
  • Hannah Wozene Kvam er født i 1972 i Etiopia. Freelance skuespiller, skribent og slampoet med erfaring fra bl.a. NRK, Nordic Black Theatre, festivalen Afrikan History Week og Fredskorpset. Drev prosjektet «Barns fortellinger», i samarbeid med Redd Barna og Høgskolen i Telemark. Jobbet 2009-2011 som regissør på Akershus Teater. Styremedlem i stiftelsen Horisont og Film fra Sør.

Queendom har også disse faste samarbeidspartnerne:

  • Haddy Jatou N'jie er fra Gambia/Norge, født i Oslo i 1979. Programleder for den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix 2010. Samme året kom hun ut med sin tredje plate World of the free – til strålende kritikker. Haddy N'jie er utdannet journalist med erfaring fra bl.a NRK, KK og Aftenposten og har også skrevet ungdomsdramatikk og skjønnlitterære tekster utgitt på Gyldendal og Cappelen Damm. Tidligere spaltist i Dagbladet, jobber i dag som programleder i NRK.
  • Isabell Dahlsveen Sterling er født i Oslo i 1972, og en av dem som startet Queendom. Bakgrunn: Trinidad/Norge. Frilans ungdomsarbeider, skuespiller og skribent. Utdannet ved Guildford School of Acting i England og har erfaring fra Nordic Black Theatre, Det norske teatret/Open Scene og frigruppa Teater Sirenene. Deltatt i ulike TV-serier og filmer. Medlem av Norsk Skuespillerforbund. Journaliststipendiat i den flerkulturelle avisen Utrop 2009.
  • Amina Sewali

Pris[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]