Askia Mohammad I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Askia Mohammad I
konge av Songhai
Navn Muhammad Toure
Regjeringstid 14931528
Født ca. 1442
Død 1538
Barn Ismail & Haibe

Askia Mohammad den store (ca. 1442-1538), født som Muhammad Toure, var en sonikéhersker for Songhairiket på 1500-tallet, grunnleggeren av Askia-dynastiet, som styrte helt til den marokkanske invasjonen i 1592, og etterfølgeren til Sonni Ali. Askia Mohammads styrker riket, som han gjorde til det største landet i Vest-Afrikas historie. På sitt høydepunkt under Askia Mohammad omfattet riket hausastatene så langt øst som til Kano i dagens Nigeria og mye av territoriet som tidligere hadde tilhørt Maliriket i vest. Askia Mohammads politikk førte til en rask øking av handelen med Europa og Asia, til opprettelse av mange skoler og til at islam dominerte riket.

Mali gikk inn i en kulturell gullalder mer omfattende enn noen gang før på grunn av Askias arbeid, og hele landet blomstret som et senter for verdifull kunnskap og handelsvarer. I følge legender fikk Askia Mohammad navnet Askia (omtrent den sterke) da Sonni Ali Bers datter hørte nyhetene om en av hans kriger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Songhairikets utbredelse, circa 1500.

Etter Songhairikets første store hersker, Sonni Ali, døde i 1492, nektet hans sønn og etterfølger, Sonni Baru, å erklære seg en muslim. Dette ga en av Sonni Alis generaler, Mohammad Toure, en muslim som i 1496 dro på hajj til Mekka, en grunn til å sette seg imot denne arvefølgen. Hærføreren Toure beseiret Baru og besteg tronen i 1493.

Mohammad Toure, senere kjent som Askia Mohammad, satte deretter i gang et program for ekspansjon og konsolidering som førte til at imperiet strakte seg fra Taghaza i nord til Yatengas grense i sør og fra Aïr i nordøst til Futu Tooro i Guinea i vest. I stedet for å organisere riket etter en islamsk modell, dempet og forbedret han den tradisjonelle samfunnsmodellen ved å bygge opp et byråkratisk regjeringssystem uten like i Vest-Afrika. I tillegg satte han opp et system for standardisering av måleenheter og regulering av handelen, og satte i gang en bevoktning av handelsrutene, samt å sette opp et organisert skattesystem.

Askia fremmet dessuten lærdom og skriveferdigheter, noe som sikret at Malis universiteter utdannet fremragende lærde, og mange av disse utga betydningsfulle bøker. For å sikre legitimiteten etter å ha styrtet Sonni-dynastiet, allierte Askia seg med de lærde i Timbuktu. Askia erklærte seg «kalif av Sudan» etter sin pilegrimsreise, og kunne derfor i større grad enn sine forgjengere spille på lojalitet og frivillighet fra rikets innbyggere. Askias politikk førte til en gullalder for studier av islam i byen. Den forfatteren Ahmad Baba skrev for eksempel bøker om islamsk lov som fremdeles brukes i dag. Muhammad Kati ga ut Tarik al-Fattah, mens Abdul-Rahman as-Sadi skrev Tarik as-Sudan (Sudanhistorien), to bøker som er uunnværlige for moderne forskere som jobber med å gjenskape afrikansk middelalderhistorie.

Askia Mohamad I ble gravlagt i den såkalte Askias grav i Gao i Mali, som i dag er et verdensarvssted.


Forgjenger:
 Sonni Baru 
Konge av Songhai
Etterfølger:
 Askia Musa