Hopp til innhold

Askias grav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Askias grav
   UNESCOs verdensarv   
Askias grav er et utmerket eksempel på leire-arkitektur
LandMalis flagg Mali
StedGao
Innskrevet2004
Kriterium II, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1139
Askias grav ligger i Mali
Askias grav
Askias grav (Mali)

Askias grav i Gao i Mali, er bygget på 1490-tallet, og er det antatte gravstedet til den første keiseren i songhairiket, Askia Mohammad I. Stedet omfatter det pyramideformede gravminnet, to moskéer med flate tak, en gravplass og et forsamlingsområde.

Pyramiden, som er 17 m høy, er det høyeste byggverket i regionen fra førindustriell tid. Området og anlegget er et utmerket eksempel på sahelregionens tradisjonelle leirebyggeteknikk, og er også det eldste eksempelet på en islamsk arkitektur som etter hvert spredte seg i regionen.

Anlegget er vernet med hjemmel i lov, og er fremdeles i levende bruk, både som moské og som byen Gaos kultursenter.

Bygningene vedlikeholdes og videreutvikles. Moskeene ble utvidet på 1960- og 1970-tallet, og i 1999 ble det oppført et gjerde rundt området. Pyramiden fikk innlagt elektrisitet rundt 2000 for å betjene vifter, lys og en høyttaler på taket.

Etter kamphandlinger i 2012 uttrykte UNESCO bekymring for Askias grav og satte stedet på sin liste over truede verdensarvsteder.[1]

Askia Mohammed[rediger | rediger kilde]

Keiser Askia Mohammad I (1442–1538) var den første i sitt dynasti. Han var opprinnelig offiser, og tok makten i 1493 etter at Sonni Ali Bers sønn Sonni Baru nekter å erklære seg som muslim. Askia Mohammed var en dyktig militær strateg, og utvidet Songhais grenser og forsvarsevne. Han var en from muslim, og reiste på pilegrimsreise til Mekka i 1496. Der ble han også utnevnt til Kalif over Sudan av den siste abbasid-kalifen, noe som ga Askia en sterkere legitimitet.

Han ble avsatt av sin sønn Askia Musa i 1528. Da var han over 80 år gammel. Da han døde i 1538 ble han muligens gravlagt i Askias grav, muligens ikke. Gravpyramiden inneholder uansett ingen andre graver, men flere fra samme dynasti hviler på gravplassen på området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata