Sudan (region)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Typisk landskap fra Sudan-regionen.

Sudan er i vid forstand et savanneområde som krysser Afrika på tvers fra den sørliege grense av Sahara til områder med tropisk regnskog ved ekvator. Avledet av dette kommer landnavnene Sudan og Sør-Sudan, som har territorier i store deler av områdets østre deler.

Ordet er fraå arabisk bilâd as-sûdân (البلاد السودان), de svartes land, og har dpm regionsnavn vært i bruk i det minste fra 1100-tallet.[trenger referanse] Tidligere ble det i det minste bruk om negrene.[trenger referanse]

Sudanregionen ligger mellom breddegradene 8° og 16° nord. Den strekker seg over 5.500 km fra Kapp Verde og Mali i vest til Det etiopiske høylandet i øst. I nord markerer Sahel-området, med sin tørrere savanne, en overgang til Saharaørkenen. I sør møter regionen de vestafrikanske skogene og Kongoelven.

Regionen har en nedbørsmengde på mellom 250 mm i nord og 1500 mm i sør.[trenger referanse] Den har en tydelig, ofte langvarig tørketid. Klimaet er som regel varmt hele året, de varmeste månedene er juni til september.

Vegetasjonen i Sudanregionen er i stor grad savanne, store grassletter, i tillegg til savanneskog, områder med høyt gress og lave trær og halvørken.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Sudan», Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online, 2010