Asbjørn Dyrendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asbjørn Dyrendal
Født15. okt. 1965Rediger på Wikidata (58 år)
BeskjeftigelseReligionshistoriker, religionsviter, historiker, universitetslærer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Asbjørn Dyrendal (født 15. oktober 1965) er en norsk religionshistoriker. Han er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU.[1] Han har særlig forsket på satanisme og apokalyptisk tenkning, men har i de senere år vært mest faglig opptatt av konspirasjonskultur og -teorier.

Han tok doktorgrad på en avhandling om amerikanske evangelikale og satanismepanikk.[2] Dyrendal er en fremtredende forsker og ekspert på satanisme, og har ledet en forskergruppe om dette fagfeltet. Han har skrevet bok om demonforestillinger, vitenskapelige artikler om satanisme, konspirasjonskultur, fagteori og dommedag, samt populærvitenskapelig om beslektede emner. Han har redigert bøker om pseudovitenskap, millenarisme og fundamentalisme. Han blir mye brukt som kommentator i media. I 2019 utgav han sammen med Terje Emberland en kort innføringsbok i Hva er konspirasjonsteorier til Universitetsforlagets Hva er-serie.

Asbjørn Dyrendal har vært aktiv medarbeider i tidsskriftet Skepsis og har vært redaktør for nettstedet skepsis.no. Han publiserte 1275 innlegg på Skepsis-bloggen mellom 2007 og 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fossen, Christian. «Asbjørn Dyrendal». www.ntnu.no. Besøkt 23. september 2018. 
  2. ^ Asbjørn Dyrendal True religion versus cannibal others? : rhetorical constructions of Satanism among American evangelicals Acta humaniora nr 174 Avhandling (dr.art.) Universitetet i Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]