Terje Emberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terje Emberland
Født13. august 1956 (63 år)
Norge
Beskjeftigelse Seniorforsker
Nasjonalitet Norge

Terje Emberland (født Terje Olerud 13. august 1956), er en norsk religionshistoriker og forfatter. Han er seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo [1] og er dessuten tilknyttet Universitetet i Oslos Senter for ekstremismeforskning (C-REX).[2]

Han er cand.mag. med idéhistorie, religionshistorie og generell historie i fagkretsen og ble senere cand.philol. og dr. philos i religionshistorie.

Emberland har skrevet en rekke artikler og bøker om moderne religiøsitet, nazismens og antisemittismens historie og norsk okkupasjonshistorie, blant andre Himmlers Norge. Nordmenn i det storgermanske prosjekt (med Matthew Kott) og Da fascismen kom til Norge. Den Nasjonale legions vekst og fall, 1927-1928. Han har også redigert flere artikkelsamlinger om SS-forskning, konspirasjonsteorier og okkulte «tåkefyrster". Han var kalt som ekspertvitne i saken mot Anders Behring Breivik. I 2019 utgav han sammen med Asbjørn Dyrendal en kort innføringsbok i Hva er konspirasjonsteorier til Universitetsforlagets Hva er-serie.

Terje Emberland har også skrevet kriminalromaner og hørespill for NRK, sammen med Bernt Rougthvedt.

Emberland er medstifter av Foreningen Skepsis. Under sitt daværende navn Terje Olerud stiftet han i 1974 Hedningsamfunnet sammen med Audun Eckhoff og Knut Ås.

Terje Emberland spiller gitar i jazzorkesteret Svarte Svingende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Terje Emberland - HL-senteret». www.hlsenteret.no (norsk). Besøkt 9. mai 2019. 
  2. ^ «Terje Emberland - C-REX - Senter for ekstremismeforskning». www.sv.uio.no (norsk). Besøkt 9. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.