Aruj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aruj
Født1473Rediger på Wikidata
Mytilene[1]
Død1518Rediger på Wikidata
Tlemcen[2]
BeskjeftigelseBeylerbey, kaper, marineoffiser Rediger på Wikidata
Embete
  • Beylerbey of Algiers Rediger på Wikidata
FarYakup Ağa
SøskenBarbaros Hayreddin Paşa

Aruj (født ca. 1473 i Mytilene, død 1518 i Tlemcen), også kjent som Baba Aruj og Hayreddin Barbarossa var en osmansk-tyrkisk kaper, pirat og guvernør av Alger.

Aruj var en av fire brødre: Ishaq, Aruj, Ilias og Khidr som ble født på 1470-tallet på den greske øya Lesbos. Foreldrene var Yakub Aga, og en kristen-gresk kvinne, Katalina (Katerina).

Navnet Barbarossa har følgende opphav: Hayreddins eldre bror, som het Baba Oruç (Fader Aruj), ble drept i strid med spanjolene. Han arvet da sin brors navn. For europeere hørtes dette ut som Barbarossa (som er italiensk for Rødskjegg) når det ble uttalt.[trenger referanse] I tillegg hadde han rødt skjegg.[trenger referanse] Etter dette ble kallenavnet sittende, også på hans tyrkiske navn, i form av Barbaros.

De fire brødrene arbeidet som matroser og kapere i Middelhavet. Ilias ble drept under en handelsekspedisjon, og Aruj ble tatt til fange og fengslet på Rhodos for å bli solgt som slave. Aruj klarte senere å rømme, og dro til Italia og derfra videre til Egypt. Der fikk han audiens hos sultan Qansoh al-Ghuri, som var midt i forberedelsene til en flåte han skulle sende til India.[trenger referanse] Han ga Aruj et skip som, fra en base i Alexandria, ble brukt til å angripe de øyene i Middelhavet som tilhørte kristne.

Rundt 1505 greide Aruj å beslaglegge tre skip til, og gjorde øya Djerba utenfor Tunisia til sin hovedbase. Hans berømmelse økte da han mellom 1504 og 1510 transporterte muslimske mudéjarer fra det kristne Spania til Nord-Afrika. Han ble kjent som Baba Aruj, eller Baba Oruc, som betyr «far Aruj», for behandlingen av muslimer i nød.[trenger referanse] I Spania og Frankrike ble «Baba Aruj» til «Barbarossa».[trenger referanse] I 1516 inntok Aruj Alger og deretter Tlemcen, noe som fikk Abu Hamo Musa III til å flykte. Aruj utnevnte seg selv til hersker over Alger, og Alger kom med i Det osmanske riket.

I 1518 ble Aruj drept i et slag med spanjolene, som prøvde å ta tilbake makten over Tlemcen. Han ble 45 år gammel, og Khair ad Din overtok hans plass, hans navn (Barbarossa) og hans verv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]