Barbareskpirater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antonio Barcelo, på skipet i midten, generalløytnant for den spanske kongelige armada, kjemper mot algeriske pirater i 1738.

Barbareskpiratene var pirater og korsarer fra Barbareskstatene Tunis, Marokko og Algerie. Disse opererte stort sett i farvannene fra Den engelske kanal til kysten utenfor det sørlige Spania og i det vestlige Middelhavet. Men de gjennomførte også raid så langt nord som Færøyene og Island. Pirataktiviteten varte fra 15- til begynnelsen av 1800-tallet, og både europeiske fartøyer og kyststeder ble angrepet. Hensikten med angrepene var å skaffe slaver til de nordafrikanske statene. De mest kjente av barbareskpiratene var Salépiratene som opererte ut fra kystbyen Salé i Marokko.

Navnet barbaresk er lånt fra fransk barbaresque, som igjen er avledet av berber.

Pirataktiviteten gikk sterkt tilbake etter det britiske angrepet på byen Alger i 1816, der hele den algeriske flåten ble tilintetgjort. Det opphørte helt etter Frankrikes erobring av Algerie i 1830.

Barbareskstatene (Sjørøverstatene) var opphavet til kallenavnet «Røverstatene» på den kjente fattigforstaden Ruseløkkbakken i Christiania.

Angrepet på Alger i 1816. Maleri av Thomas Whitcombe.

Flere europeiske land, blant dem Sverige, betalte tributt til Barbareskstatene for at deres skip ikke skulle bli kapret av sjørøvere derfra. Norske skip kunne etter at landet kom i union med Sverige i 1814 oppnå samme beskyttelse ved å seile under svensk flagg. Da Norges flagg ble innført i 1821, hadde landet ikke råd til å betale frikjøpspenger til Barbareskstatene, og derfor ble det ikke tillatt å bruke flagget sør for Kapp Finisterre i Spania. I sjørøverfarvann måtte begge lands skip føre det nye svensk-norske unionsflagget, et svensk flagg med «norske» farger i kantonen, det øvre feltet nærmest stangen. Det var først i 1838 at det norske flagg ble tillatt brukt i fjernere farvann, flere år etter at piratvirksomheten hadde opphørt ved franskmennenes erobring av Nord-Afrika i 1830.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Torbjørn Ødegaard Nordiske slaver - Afrikanske herrer, Bind 1 - Jeg manglede intet uden friheten - Om bergensmatrosen Hans Jochum Schrams slaveri i Tunis (1747-1750) - Kystforlaget, 1672 Kråkerøy, 2012 - ISBN 978-82-994533-3-2
  • Torbjørn Ødegaard Nordiske slaver - Afrikanske herrer, Bind 2 - Tyrkerranet - Om norske, danske og islandske slaver i Algier og Marokko inntil 1650 - Kystforlaget, 1672 Kråkerøy, 2021 - ISBN 978-82-994533-6-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

«Tok tusenvis av nordmenn som slaver», artikkel i Dagbladet 15. mai 2006]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.