Barbareskpirater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antonio Barcelo, på skipet i midten, generalløytnant for den spanske kongelige armada, kjemper mot algeriske pirater i 1738.

Barbareskpiratene var pirater og korsarer fra Barbareskstatene Tunis, Marokko og Algerie. Disse opererte stort sett i farvannene fra Den engelske kanal til kysten utenfor det sørlige Spania og i det vestlige Middelhavet. Men de gjennomførte også raid så langt nord som Færøyene og Island. Pirataktiviteten varte fra 1500-tallet til begynnelsen av 1800-tallet, og både europeiske fartøyer og kyststeder ble angrepet. Hensikten med angrepene var å skaffe slaver til de nordafrikanske statene. De mest kjente av barbareskpiratene var Salépiratene, som opererte ut fra kystbyen Salé i Marokko.

Navnet barbaresk er lånt fra fransk barbaresque, som igjen er avledet av berber.

Pirataktiviteten gikk sterkt tilbake etter det britiske angrepet på byen Alger i 1816, der hele den algeriske flåten ble tilintetgjort. Det opphørte helt etter Frankrikes erobring av Algerie i 1830.

Barbareskstatene (Sjørøverstatene) var opphavet til kallenavnet «Røverstatene» på den kjente fattigforstaden Ruseløkkbakken i Christiania.

Angrepet på Alger i 1816. Maleri av Thomas Whitcombe.

Flere europeiske land, blant dem Sverige, betalte penger til Barbareskstatene for at deres skip ikke skulle bli kapret av sjørøvere derfra. Etter at Norge kom i union med Sverige i 1814 kunne norske skip oppnå samme beskyttelse ved å seile under svensk flagg. Da Norges flagg ble innført i 1821, hadde landet ikke råd til å betale frikjøpspenger til Barbareskstatene, og derfor ble det ikke tillatt å bruke flagget sør for Kapp Finisterre i Spania. I sjørøverfarvann måtte begge lands skip føre det nye svensk-norske unionsflagget, et svensk flagg med «norske» farger i kantonen, det øvre feltet nærmest stangen. Det var først i 1838 at det norske flagg ble tillatt brukt i fjernere farvann, flere år etter at piratvirksomheten hadde opphørt ved franskmennenes erobring av Nord-Afrika i 1830.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Torbjørn Ødegaard Nordiske slaver - Afrikanske herrer, Bind 1 - Jeg manglede intet uden friheten - Om bergensmatrosen Hans Jochum Schrams slaveri i Tunis (1747-1750) - Kystforlaget, 1672 Kråkerøy, 2012 - ISBN 978-82-994533-3-2
  • Torbjørn Ødegaard Nordiske slaver - Afrikanske herrer, Bind 2 - Tyrkerranet - Om norske, danske og islandske slaver i Algier og Marokko inntil 1650 - Kystforlaget, 1672 Kråkerøy, 2021 - ISBN 978-82-994533-6-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.