Arthur Hughes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arthur Hughes
Født27. jan. 1832[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London
Død22. des. 1915[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (83 år)
Kew
BeskjeftigelseKunstmaler, illustratør Rediger på Wikidata
EktefelleTryphena Foord
BarnArthur Foord Hughes
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtRichmond Cemetery

April Love, 1856, som viser en ung, sorgfull kvinne som ser fallende blomster, undrende på kjærlighetens skjørhet.

Arthur Hughes (født 27. januar 1832, død 23. desember 1915) var en engelsk maler og illustratør som ble assosiert med Det pre-rafaelittiske broderskap. Hughes betraktes som den beste av de unge pre-rafaelittiske etterfølgerne.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hughes ble født i London i 1832 som sønn av Edward og Amy Hughes. I 1838 begynte han på Archbishop Tenison's Grammar School, tilsvarende gymnaset, hvor han viste et talent for tegning, og noen år senere, i 1846, begynte han på en designskole hvor han fikk undervisning av Alfred Stevens. Året etter kom han inn på prestisjetunge Royal Academy på linja for antikviteter. I 1849 vant han sølvmedaljen for en tegning og stilte ut sitt første maleri det samme året, Musidora.

Pre-rafaelitt[rediger | rediger kilde]

Året etter, i 1850, markerte et betydelig skille i livet hans da han oppdaget pre-rafaelittene ved å lese deres tidsskrift The Germ, og møtte bevegelsens skikkelser som Dante Gabriel Rossetti, Alexander Munro og Ford Madox Brown som konverterte ham til bevegelsens idealer. Samtidig møtte han Tryphena Ford som satt modell for ham, og ses på hans mest betydelige maleri April Love, og siden ble hans hustru.

I 1852 stilte Hughes maleriet Ophelia hos Royal Academy og året etter begynte han på Orlando som i løpet av de neste seks årene utviklet seg til The Long Engagement. I 1856 stilte Hughes ut sine to beste malerier, The Eve of St. Agnes og April Love. Det siste ble kjøpt av ingen ringere enn William Morris.

Han deltok sammen med Rossetti, Morris, Edward Burne-Jones og andre da de i 1857 malte veggmalerier i bygningen Oxford Union, i dag biblioteket, noe som sannsynligvis inspirerte hans senere verker med tema fra kong Arthur; The Knight of the Sun og Sir Galahad. Deltagelsen sammen med pre-rafaelittene inspirerte ham til myke opp fargene og under innflytelse av Rossetti ble han trukket mot mystiske toner, legender og religiøse temaer.

Hans best kjente malerier er antagelig April Love og The Long Engaement som begge viser plagede pars betraktning av kjærligheten og skjønnhetens ubestandighet. De var imitasjoner av pre-rafaelitten John Everett Millais’ tidlige malerier av par, men uthevet følelser og patos på den menneskelige evne til å beholde friskheten i de ungdommelige følelser sammenlignet med naturens fornyende krefter.

Bokillustratør[rediger | rediger kilde]

Ophelia, første utgave, av Arthur Hughes, ca. 1851.

Som Millais malte Hughes også Ophelia og illustrerte John Keats' dikt The Eve of St. Agnes. Hughes’ versjon er i en form av en verdslig tredelt altertavle, en teknikk som han gjentok for scener fra William Shakespeares Som dere vil ha det (As You Like It).

Han var også en av de ledende bokillustratører fra den såkalte skolen som kom på 1860-tallet, og tegnet tegninger for Alfred Tennysons Enoch Arden, Thomas Hughes’ (ingen slektning) Tom Brown’s School Days, og George MacDonalds At the Back of the North Wind og The Princess and the Goblin.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Arthur Hughes var en meget varsom og beskjeden kunstner, og svært lite kjennes om hans private liv eller hans syn på kunst. I henhold til uttalelser fra andre var han godt likt av de andre pre-rafaelittene og opprettholdt kontakt med de fleste hele livet. Hans eneste stilling var som kunsteksaminator ved South Kensington Schools, skjønt han underviste fra januar til august i 1877 ved Working Men's College. I 1912 ble han spesielt tildelt en pensjon for sine tjenester for samfunnet. Hans siste år ble tilbrakt avskjermet og tilbaketrukket. Han døde i ensomhet den 23. desember 1915 i London, og etterlot seg bortimot 600 malerier og 850 tegninger, et vitnemål på hans produktivitet.

Hughes’ arbeid kjennetegnes for deres magiske, glødende koloritt og ømfintlige, detaljerte håndverket. Han benyttet flere unge, kvinnelige modeller, men hans favoritt var Tryphena Ford som han ble forelsket i. Et annet av hans velkjente bilder, Home from Sea, som han begynte på i Chingford i Essex i 1856, men ikke fullførte før vinteren 18621863 da kvinnefiguren ble lagt til. Modellen var Tryphena Ford. Han møtte henne i 1850, men måtte vente fire år før hun giftet seg med ham. At hans malerier reflekterte en øm og trist lengsel kan kanskje tilskrives de fire årene. Ekteskapet var lykkelig og de fikk seks barn hvorav to av dem er modeller på hans Home from Sea.

Hans nevø var symbolistmaleren Edward Robert Hughes (18511914) som ble undervist av onkelen før han kom inn på Royal Academy, og senere arbeidet for pre-rafaelitten William Holman Hunt og var en bekjent av Burne-Jones.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, «Arthur Hughes», Benezit-ID B00090765[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, «Arthur Hughes (artist)», SNAC Ark-ID w6x069p5[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Hughes, Arthur[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hughes-arthur[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]