Edward Robert Hughes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Robert Hughes
Født5. november 1851[1]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død23. april 1914[1][2]Rediger på Wikidata (62 år)
St. AlbansRediger på Wikidata
Utdannet ved Heatherley School of Fine Art, Royal AcademyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata

The Valkyrie's Vigil av Hughes viser en romantisk fortolkning av norrøn gudinne i Richard Wagners ånd.

Edward Robert Hughes (født 5. november 1851, død 23. april 1914) er en engelsk maler som arbeidet i en stil som var influert av pre-rafaelittene og den senere britiske estetiske bevegelsen.

Hughes var nevø av maleren Arthur Hughes og arbeidet som assistent til pre-rafaelitten William Holman Hunt på hans eldre dager da dennes syn begynte å svikte. Han hjalp Holman Hunt betydelig med den versjonen av Verdens lys (The Light of the World) som nå er St. Paul's Cathedral. I tillegg bidro hans også på Holman Hunts kanskje mest betydelige verk The Lady of Shalott.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Hughes ble født i Clerkenwell-distriktet i London i 1851 som det eneste barnet til Edward Hughes og Harriet Foord. Familien Hughes var av walisiske avstamming og det synes å ha vært en tradisjon å bli inngift i Foord-familien ettersom maleren Arthur Hughes, Edwards onkel, ble gift med en Trypheena Foord. Edward ble tidlig dratt mot sin kunstneriske onkels familie og fikk sin første tegneundervisning hos ham.

Han begynte på Det engelske kunstakademiet, Royal Academy, og hvor han medlem av en uformell gruppe kunststudenter som beundret akvarellene til Edward Burne-Jones. Foruten Huges besto gruppen av Robert Bateman, Walter Crane, og Edward Clifford. Hughes ble også en nær venn av Charles Fairfax Murray (assistent for Burne-Jones) som lagde en portrettegning av Huhges, da 17 år gammel.

Gradering av blått[rediger | rediger kilde]

I 1872 da han hadde et atelier i Chelsea begynte han å stille ut i Royal Academy. På den samme tiden møtte han også Burne-Jones og poeten George MacDonald, og ble forlovet med den ene av MacDonalds døtre, men som døde før bryllupet ble arrangert. På grunn av sorg stilte han ikke ut før i 1883, og da med et maleri av fru MacDonald. Det samme året giftet han seg med Emily Eliza Davies og fortsatte å stille ut ved Royal Academy, hovedsakelig med portretter. Han stilte også ut ved Royal Watercolour Society, British Institution, og Grosvenor Gallery.

Hughes begynte sin karriere blant pre-rafaelittene og som Edward Burne-Jones, som han var en venn av, lente han etter hvert mot symbolisme. Mesteparten av Hughes’ verk ble gjort i vannfarger og gouache og viste en omhyggelig observasjon av naturen og en pedantisk detaljrikdom som er karakteristisk for den pre-rafaelittiske bevegelsen. Han var tiltrukket til malerier med tema fra italiensk litteratur med figur i gjennomskinnelig slør, hans karakteristiske graderinger av blått i en kombinasjon med gull og i en mystisk atmosfære. På 1890-tallet var Royal Watercolour Society hans viktigste utstillingssted. Noen av hans mest kjente verk er Midsummer Eve (ca. 1908) og Night With Her Train of Stars (1912).

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Hughes malte mange kvinnelige nakenfigurer, flere av dem med en erotisk undertone, og han var stolt av sin dyktighet med å male nakenhet. Som så mange viktorianske kunstnere var en pinlig nøyaktig perfeksjonist og gjorde betydelige forhåndsstudier før selve malingen. Han har blitt kritisert for å mangle en personlig stil og ble av mange sett på som en klone av Holman Hunt, av The Times beskrevet som «Son In Art». Beskrivelsen var ikke helt feil ettersom han var tett knyttet til hele Holman Hunts familie og malte portretter av sønnen Hilary, datteren Gladys og det siste portrettet av Edith for hennes døende ektemann i 1909.

Edward Hughes var meget godt likt privat. Hans omsorg og tid for unge malere var godt kjent og han var en respektert foreleser ved London County Council. I 1913 flyttet han til St Albans, hvor han døde den 23. april 1914 etter en mislykket operasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Edward Robert Hughes, ISFDB forfatter-ID 157370
  2. ^ Benezit Dictionary of Artists, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Edward Robert Hughes, Benezit-ID B00090770

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]