Arthur (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arthur
Generell informasjon
SjangerRomantisk-komedie
UtgivelsesårUSA 17. juli 1981
Norge 1981
Prod.landUSA USA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 år Norge (1981) (Norge)
Bak kamera
RegissørSteve Gordon
ProdusentRobert Greenhut
ManusforfatterSteve Gordon
MusikkBurt Bacharach
Christopher Cross
SjeffotografFred Schuler
KlippSusan E. Morse
Foran kamera
MedvirkendeDudley Moore
Liza Minnelli
John Gielgud
Geraldine Fitzgerald
Jill Eikenberry
Stephen Elliott
Barney Martin
Annen informasjon
Filmformat1.85 : 1
FilmselskapWarner Bros.
Orion Pictures Corporation
Budsjett$7,000,000
Eksterne lenker

Arthur er en amerikansk romantisk komedie-film fra 1981 med Dudley Moore, Liza Minnelli og John Gielgud i hovedrollene. Regi er ved Steve Gordon.

Arthur ble den mest innbringende filmen som gikk på norske kinoer i 1981 og den fjerde mest sette på amerikanske kinoer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Arthur Bach (Moore) er rik og forfyllet og må gifte seg med «et godt parti» hvis han ikke skal bli gjort arveløs. Hans tiltenkte ektemake er Susan Jonhson, datter av den styrtrike Burt Johnson. Han treffer imidlertid Linda (Minelli) som jobber i en frokostbar, noe som skaper store komplikasjoner både overfor hans egen familie og ikke minst overfor den rike og hensynsløse forretningsmannen Burt Johnson som setter Arthur under et voldsomt press. Den eneste som støtter Arthur er hans trofaste tjener Hobson (Gielgud).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Arthur ble en av de mest sette filmer i 1981-82 og regnes i dag som en klassiker. Arthur var den mest sette filmen i Norge i 1982.

Filmen soundtrack, "Best That You Can Do", fremført av Christopher Cross, ble også en stor hit på 1980-tallet.

Omtale i DVD-arkivet: «Arthur har nå rukket å bli en liten klassiker. Den står virkelig tidens tann. Mange filmer har prøvd seg på samme oppskriften i ettertid uten å fylle Arthur`s sko, selv om denne filmen kanskje i seg selv ikke er så utrolig original historiemessig. Det er atmosfæren den skaper som er så bra med denne filmen» [1].

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant to Oscar: en for beste birolle (John Gielgud), og for beste sang/musikk, komponert av Burt Bacharach, Carole Bayer Sager, Christopher Cross og Peter Allen) – for sangen "Arthur's Theme (Best That You Can Do)", fremført av Christopher Cross. I tillegg til dette ble Dudley Moore Oscar-nominert for beste birolle og Steve Gordon for beste manus.

Filmen vant i 1982 fire Golden Globe: Beste hovedrolle (Dudley More), Beste film, Beste birolle (Gielgud), og Beste sang ("Arthurs theme").

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]