Impregnering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Impregnering er en behandlingsprosess for å gjøre ulike materialer (for eksempel trevirke og tekstiler) motstandsdyktige mot vann og fuktighet. Det eksisterer ulike metoder.

Man impregnerer treverk slik at de ikke skal trekke vann, og dermed forutsake råte.

Tidligere brukte man CCA-impregnering på treverk i Norge, men det er nå forbudt. I gamledager brukte man tjære for å impregnere blant annet båter. Kreosot brukes blant annet til jernbanesviller og telefonstolper.

Tekstiler[rediger | rediger kilde]

Man kan impregnere klær og sko også, da ved å påføre kjemikalier som gjør dem vanntette. En annen ting som er vanlig å impregnere er telt og seil til båter. I riktig gamle dager brukte man barking på seil og tauverk.

CCA-impregnering[rediger | rediger kilde]

CCA-impregnering er en type impregnering for treverk.

Impregneringen er forbudt i Norge, men ble tidligere brukt i utstrakt grad til trykkimpregnering av treverk. Inneholder tildels store mengder giftige tungmetaller, som kobber (Cu), krom (Cr) og arsen (As), derav navnet CCA. Tre som er CCA-impregnert eller impregnert med kreosot, klassifiseres som farlig avfall og leveres inn på egne avfallsmottak[1].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Erdetfarlig.no (Miljødirektoratet): om impregnert trevirke». Arkivert fra originalen 31. mai 2015. Besøkt 16. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]