Arlesheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arlesheim

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
KantonBasel-Landschaft
StatusKommune
Ligger vedBirs
Postnummer4144
Retningsnummer061
Areal6,94 km²
Befolkning9 202[1] (2017)
Bef.tetthet1 325,94 innb./km²
Høyde o.h.334 meter
Nettsidewww.arlesheim.ch
Posisjonskart
Arlesheim ligger i Sveits
Arlesheim
Arlesheim
Arlesheim (Sveits)
Kart
Arlesheim
47°29′32″N 7°37′13″Ø

Arlesheim, kommune i distriktet Arlesheim, kantonen Basel-Landschaft, Sveits. Språket er tysk. Arlesheim er omgitt av Dornach, Gempen, Münchenstein, Muttenz og Reinach.

Domkirken[rediger | rediger kilde]

Domkirken med et dobbelt tårn er symbolet på Arlesheim og er fra 1681 og ligger midt i sentrum. Herfra er det en kort spasertur til Ermitage landskapspark.

Eremitage[rediger | rediger kilde]

Eremitage (Hermitage) med slottet Birseck er den største parken i Sveits som er inspirert etter en engelsk landskapspark. Parken ble åpnet for besøkende i 1785 med en rekke stier, og inkluderer også grotter og innsjøer med fisker, et dobbelt fosseløp og mølle. Området egner seg for en rundtur. Slottet Birseck er åpent i sommermånedene. Det ble ødelagt under et jordskjelv i 1356.

Ita Wegman klinikk[rediger | rediger kilde]

Ita Wegman klinikk er det første antroposofiske sykehuset som ble etablert av Ita Wegman og Rudolf Steiner i Arlesheim i 1921. Fra klinikken er det kun en kort spasertur til den antroposofiske sentrum Goetheanum i Dornach. I den gamle bygningen i parkområdet holdet Ita Wegman arkivet til. Sykehusparken er sertifisert «1000 Naturparks» i Sveits.

Transport[rediger | rediger kilde]

Til Arlesheim kommer man med trikk nummer 10 fra Basel til Arlesheim Dorf eller tog fra Basel, S-Bahn 3, til Dornach-Arlesheim stasjon.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]