Arkley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkley
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Barnet
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Ytre London
Postkode:NW7

Arkley
51°38′52″N 0°13′52″V

Arkley er et område i Barnet i London. Det ligger helt i utkanten av Stor-London, omkring 17 km nord-nordvest for Charing Cross, og regnes fortsatt som en landsby selv om folketallet har steget voldsomt. Stedet strekker seg mellom Barnet og Stirling Corner, med det nærmeste man kan komme et sentrum ved puben Gate. Arkley har en av det sørlige Englands eldste vindmøller.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til stedsnavnet Arkley er uklart; det er først gang nedtegnet som Arkleyslond i 1332. Det første elementet synes å ha være avledet fra det angelsaksiske ordet (e)arc (eller ark), i betydningen en kiste, eske eller tilsvarende beholder gjort av tre, mens det andre elementet er fra leāh, en rydning/lysning i skogen. Det siste leddet i utgaven fra 1300-tallet, -lond, kan bety «dyrket mark». Navnet Arkley kan således ha betydningen av «skogsrydning ved kisten» eller «stedet hvor man bygger kister».[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken St. Peter's Church i Arkley

Det er en teori at veien Hendon Wood Lane i Arkley opprinnelig var en mindre romersk vei. Man finner også navnet Grendel's Gate (og tidligere kjent som Grims Gate), nå Barnet Gate, like utenfor Arkley; dette er knyttet til det episke diktet Beowulf. Ut fra dette og andre faktorer er det antatt at Arkley var et sted av en viss betydning så tidlig som rundt år 1000.

I dokumenter fra middelalderen kalles området Southaw, og det er mulig at bosetningen er eldre enn den i Chipping Barnet. På 1200-tallet ble herregårdsretten for Barnet holdt på stedet. Som nevnt over kan stedsnavnet Arkley henvise til en lysning i skogen, men innen 1500-tallet var skogen som denne lysningen lå i borte.

Fra begynnelsen av 1800-tallet, eller noe tidligere, ble Arkley kalt Barnet Common eller West Barnet. I 1894 ble det opprettet et verdslig sogn, som ble kalt Barnet Town til tross for at det var et landlig område og ikke noen by. Det inkluderte også steder et godt stykke unna, som Duck Island og Underhill.

Kirken St. Peter's Church, som ble tegnet av George Becket, ble bygget i 1840 som et privat kapell til en kostnad av 5 000 pund. Den inneholdet en veggtavle av dens velgjører, Enoch Durant, som døde i 1848. Koret ble lagt til i 1898. Etter Durants død ble retten til kirken overført til sognepresten i Barnet, og et kirkesogn ble dannet i 1905.[2]

1900-tallet begynte en voldsom befolkningsøkning, fra 483 innbyggere i 1901 til 16 832 i 1971.

Racerbilføreren Graham Hill, som bodde mellom Borehamwood og Shenley, omkom da flyet hans krasjet på Arkley Golf Course i november 1975.

Transport[rediger | rediger kilde]

De nærmeste undergrunnsstasjonene er High Barnet og Totteridge & Whetstone.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, A.D. (2010): A Dictionary of London Place-Names. Oxford University Press, ISBN 9780199566785, s. 8.
  2. ^ «St Peter's Church, Arkley», London Parks and Gardens Trust.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Arkley – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

  • Arkley, en guide til Old Hertfordshire