Hopp til innhold

Argulus nobilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Argulus nobilis
Nomenklatur
Argulus nobilis
Thiele, 1904
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Gruppeprotostomier
Rekkeleddyr
Underrekkekrepsdyr
KlasseMaxillopoda
UnderklasseBranchiura
OrdenArgulloida
Familiefiskelus
Slektfiskelusslekten
Økologi
Habitat: ferskvann, brakkvann
Utbredelse: Mexicogulfen, Texas

Argulus nobilis er en art av fiskelus. Dette er en type krepsdyr som lever som parasitter på større dyr, i regelen fisk, men også tidvis på for eksempel rumpetroll. Arten ble beskrevet allerede i 1904. I USA lever den i elvene langs Mexicogulfen i delstatene Texas og Mississippi.

Anatomien er særegen, kroppen er sammenklemt og et stort skjold dekker det meste av den, men på undersiden er kroppens ledd og anatomi godt synlig. Inndelingen i hode, kropp (thorax) og bakkropp (abdomen) er tydelig. Arten er mellomstor, den er noen mm lange. Øynene er store tydelige, og de har også et naupilus-øye. Begge antenne-parene er omdannet til haker som holder fiskelusen fast i vertsdyret.

Taksonomi[rediger kilde]

Taksonomien er fortsatt usikker siden mange mener at Maxillopoda er en parafyletisk gruppe. Det er generelt omstridt å fin-inndele organismer taksonomisk. En moderne oppdatering av systematikken gis av Martin og Davis[1], som følgende oversikt følger ned til nivået orden, mens lavere nivåer i enkelte tilfeller følger Catalogue of Life: [2]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dais, George E., Martin, Joel W.: An Updated Classification of the Recent Crustacea, Natural History Museum of Los Angeles County 2001, side 1-132
  2. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.): «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist» - Species 2000. Reading, Storbritannia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mal:Autoitetsdata

Autoritetsdata