Argentan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Argentan
Del av en middelaldersk festningverk i byen (1100-tallet).

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionNormandie
DepartementOrne
StatusKommune
Postnummer61200
Areal18,18 km²[1]
Befolkning13 291[2] (2021)
Bef.tetthet731,08 innb./km²
Høyde o.h.152—228 meter
Nettsidewww.argentan.fr/
Kart
Argentan
48°44′40″N 0°01′13″V

Til tross for de store ødeleggelser under den andre verdenskrig har en del eldre bygninger overlevd, som dette tradisjonelle Maison des Fossés Tanarès fra 1400-tallet.
Argentan ble frigjort av amerikanske styrker etter åtte dagers intense kamper i august 1944, men etterlot byen i ruiner.

Argentan er en by og en kommune i nordvestlige Frankrike. Den er sous-préfecture (underprefektur) i departementet Orne i regionen Normandie. Argentan ligger rundt 180 km nordøst for Rennes. Argentan var stedet for slaget ved Argentan i 1944 under den andre verdenskrig.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Argentan er lokalisert 180 km nordøst fra Rennes, 131 km østnord for Le-Mont-Saint-Michel, 188 km sørøst for Cherbourg, 58 km sørøst for Caen, 133 km sørvest for Rouen, og 100 km nord for Le Mans.

Historie[rediger | rediger kilde]

Argentan var opprinnelig en gammel romersk by som vokste fram langs elven Orne. Byen fortsatte å vokse i løpet av middelalderen som de fleste byer som lå strategisk til ved en elv.

I kjølvannet av invasjoner fra nordboere, vikinger, i det nordlige Frankrike ble «Neustrie» til Normandie. En av vikingenes høvdinger, Gange-Rolf eller Rollo, som han ble hetende i Frankrike, overlot Argentan til en av sine underhøvdinger. Gjennom hele middelalderen var byen vekselvis enten et rikt og fruktbart sted, eller helt brent ned og herjet. Under krigene med England okkuperte de engelske styrkene byen flere ganger. Plantagenet-kongene betraktet byen som en av de viktigste i Normandie.

Ludvig XIV av Frankrikes tid på slutten av 1600-tallet satte Jean-Baptiste Colbert nabobyen Alençon opp mot Argentan i en økonomisk konkurranse om blonder og kniplinger. Argentan ble en meget viktig by for den tradisjonelle industrien, og fikk økt religiøs betydning via et benediktinerkloster. Det ble bygd to imponerende kirker, Saint-Martin og Saint-Germain.

Med den franske revolusjon ble Argentan mer stille. Under de to verdenskrigene led byen tungt. Mange unge menn fra Argentan døde ved Verdun sammen med 104. infanteriregiment i 1916. Under den andre verdenskrig ble byen bortimot totalt ødelagt.

Under bombingen den 6. juni 1944 som gikk forut for den allierte landgangen i Normandie ble byen delvis ødelagt av amerikanske B-17 Flying Fortress bombefly. Det meste av byen ble så ødelagt i slutten av august det samme året. Den amerikanske tredje arme under kommando av general George S. Patton frigjorde Argentan etter åtte dagers hard kamp mot den tyske 9. panserdivisjon og soldater fra 2. SS panserdivisjon. Det var den amerikanske 80. infanteridivisjon som frigjorde byen om morgenen den 20. august og da var byen brent helt ned.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Argentan

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Kjente personer fra Argentan[rediger | rediger kilde]

Argentan var fødestedet for:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]