Vørterøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Annonse for Schous Bryggeris alkoholfrie vørterøl i juleheftet Julehilsen 1925. Annonseteksten lyder: «Gi barna varmt vørterøl med sukker i før de går på skolen. Det er en næringsrik drikk som gjør kroppen frisk og sunn, opplagt til dagens skolegang.»

Vørterøl er en alkoholfri drikk laget av vann, malt og humle og tilsatt kullsyre. I prinsippet er vørterøl øl som ikke har vært gjennom gjæring. I Norge er vørterøl typisk mørkt, omtrent som bayerøl. Vørterøl selges i dag av Ringnes, Hansa og Aass.

Vørterøl inneholder en del mineraler, maltsukker samt noen b-vitaminer. Maltsukkeret tilfører hurtig energi, og vørterøl er derfor bra som sportsdrikk. Vørterølet er mørkt, sødmefylt og med litt smak av humle.

Vørter er et vandig uttrekk som fås ved utluting av malt, det vil si ei søt «suppe» som er resultatet av kokt vann og malt-ekstrakt. Maltrestene filtreres fra mesken under ølbrygging. Maltuttrekk kan også brukes i vørterkake, brødaktig kake tilsatt vørter. Vørterkake lages av rug- og hvetemel tilsatt vørterøl, krydder, sirup og annet.

Sportsdrikk[rediger | rediger kilde]

Frydenlund bryggeri hadde en vørterøletikett med to barn på. Men de ønsket å snu vørterøltrenden fra å være en barnedrikk til å bli en sportsdrikk. De fikk derfor tegnet en ny etikett for sitt vørterøl i 1938. Da fikk bryggeriets vørterøl etiketten med den kraftige armen til bokseren Schliemann og de fem OL-ringene (som ble utformet av Pierre de Coubertin for Den olympiske komité i 1913) på. Etiketten ble så mønsterbeskyttet av Frydenlund i Norge 1939. Da Norge skulle arrangere vinter-OL i 1952, fikk Den olympiske komité beskjed av patentkontoret at Frydenlund hadde sikret seg rettighetene til bruken av Den olympiske komités symbol lokalt i Norge. Frydenlund lot likevel Den norske olympiske komité bruke ringene under OL.

I 1972 solgte Frydenlund rettighetene til OL-ringene til komiteen for 1 kr og fikk samtidig beholde retten til å bruke ringene på vørterølet. I dag er det Ringnes Vørterøl som bærer OL-ringene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]