Arendal rådhus og kulturhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Arendal kulturhus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal kultur- og rådhus

Arendal kultur- og rådhus er Arendal kommunes rådhus og kulturhus, og ligger der Arendal rutebilstasjon tidligere lå i det gjenfylte havneområdet Malmbrygga midt i Arendal sentrum. Bygget sto ferdig høsten 2004 mens den offisielle åpningen fant sted 4. mars 2005. Arendal gamle rådhus ligger på Tyholmen, og brukes i dag til kulturskole og festlokaler.

Sentralt i huset ligger en stor sal, og omkring og over denne er kommunale kontorer. Foran ligger Sam Eydes plass, og rundt kvartalet er kollektivterminal med holdeplasser for busser og drosjer. Bygningen er plassert i en akse som går ut fra Trefoldighetskirken på Tyholmen.

Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet LPO arkitekter i Oslo. Bygningen og plassen fikk hedrende omtale da Statens byggeskikkpris ble utdelt 2006. Bygget fikk også Norges handikapforbunds «Tilgjengelighetspris» samme år.

Kommunen har alle sine kontorer, med noen få unntak, samlet i bygget. Kontorplassene ligger i store kontorlandskap, innredet etter moderne prinsipper.[klargjør]

Sentralt i huset ligger en stor teater- og konsertsal, «Store Torungen», med 700 sitteplasser. Stolene kan trekkes inn, og salen har da ståplass til 1 300. En mindre sal, «Lille Torungen», har 150 sitteplasser. De to teatersalene har fått navn etter de to innseilingsfyrene utenfor Arendal, Store Torungen fyr og Lille Torungen fyr.

I kulturhuset trekkes trådene tilbake til Arendals fortid som teaterby, da Arendal Dramatiske Selskab hadde sitt Comediehus på Tyholmen. To kulisser som ble laget til en korintisk søylehall i 1819, med to muser fra den greske gudeverden som motiv, pryder nå inngangen til den nye teatersalen. Thalie er komediens muse, mens Melpomene er tragediens muse. Kulissene eies av Aust-Agder kulturhistoriske senter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]