Ospevårmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Archiearis notha»)
Ospevårmåler
Nomenklatur
Archiearis notha
Hübner, 1803
Populærnavn
ospevårmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektArchiearis
Økologi
Habitat: i løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone, i Norge mest på Sørlandet og Østlandet

Ospevårmåler (Archiearis notha) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Den ligner sterkt på slektningen bjørkevårmåler (Archiearis parthenias), og flyr som denne i solskinn tidlig på våren. Ospevårmåleren skiller seg fra bjørkevårmåleren på at forvingen er mer ensfarget grålig, med lite innslag av hvitt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 31–34 mm), brunlig måler med oransje bakvinger. Den ligner bjørkevårmåleren, men er litt spinklere bygd, i tillegg til at forvingen virker gråere. Kroppen er kledt med lange, utstående hår, men den virker litt mindre «bustete» enn bjørkevårmåleren. Hannens antenner er kamtannede, hunnens trådformede. Kroppen er svart. Forvingen er vanligvis nokså jevnt brunlig grå, uten påfallende hvite flekker. Nær ytterkanten er det to, parallelle, smale, lyse tverrbånd som løper parallelt med ytterkanten. Bakvingen er oransje med en nokså bred, mørkbrun ytterkant (bredere enn hos bjørkevårmåleren), en firkantet, brun flekk som går ut fra innerkanten og en liten, oval flekk foran denne. Larven er lys grønn, hodet med svarte tegninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til osp (Populus tremula), som er larvens næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i april–mai, bare når det er solskinn.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom- og Nord-Europa, videre østover gjennom Russland til Japan. I Norge er den forholdsvis vanlig på Øst- og Sørlandet, sjelden på Vestlandet der den er funnet nord til Ålesund.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]