Hopp til innhold

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Oslo kommune
BibliotekstypePolitisk parti, arkiv
Etablert1905
Nettsidearbark.no,
Kart
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
59°54′56″N 10°44′59″Ø

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek er en institusjon eid av Landsorganisasjonen (LO) og Arbeiderpartiet (Ap). Her samles dokumentasjon knyttet til arbeiderbevegelsens historie, arbeidsforhold, sosialhistorie og den politiske venstresiden i Norge.

Initiativet til etableringen ble tatt i 1905 med et tilsvarende svensk arkiv som forbilde. I 1908 ble de første lokalene tatt i bruk i Folkets Hus i Oslo. Innlevering av materiale skjedde fra 1909, mens det først ble åpnet for publikum i 1910. I dag er Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek arbeiderbevegelsens eldste kulturinstitusjon og landets største, private arkivinstitusjon. Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek er landets største spesialbibliotek for arbeiderbevegelsens historie, har en fotosamling på 4,5 millioner fotografier[trenger referanse], en stor samling av plakater og landets største samling av arbeiderfaner. Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk innen arbeiderbevegelsens historie og utgir det vitenskapelige tidsskriftet Arbeiderhistorie.

I arkivet finnes blant annet arkivene til venstresidens partier som Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Arbeidernes Kommunistparti og Norges Kommunistiske Parti.

Hovedlokalene befinner seg i Oslo Kongressenter Folkets hus, ved Youngstorget i Oslo sentrum. Det finnes også regionale arkiver for arbeiderbevegelsen, men aktiviteten har variert noe over tid.

Per 2020 er daglig leder for arkivet Ole Martin Rønning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]