Apple TV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apple TV
ProdusentApple
Utgitt9. januar 2007
TypeMedia senter
Harddisk32 eller 64GB
Operativsystem (OS)tvOS

Apple TV er en mediasenterboks som er produsert av Apple. Den ble først introdusert på konferansen Macworld Conference & Expo 8. januar 2007 (9. januar norsk tid) av Steve Jobs, tidligere administrerende direktør i Apple. Den har siden den gang blitt oppgdatert tre ganger. Dagens versjon (4. generasjon Rev A) ble lansert 30. oktober 2015.

Boksen er en såkalt set-top-boks, et apparat som mottar medier fra satellitt, Ethernet eller Wi-Fi og sender dem videre til TV-apparatet. Apple TV kan motta medier som musikk, bilder og video, og lagrer dem på harddisken.

Boksen bruker Apple Remote som fjernkontroll. Det brukes en HDMI-kabel til å overføre video fra boksen til TV-skjermen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Apple TV (1. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Første generasjon av Apple TV ble lansert i januar 2007 og kom originalt med en harddisk på 40GB. I mai 2007 lanserte Apple en oppgradert versjon med 160GB lagringskapasitet[1]. Førstegenerasjons Apple TV kom i fargen sølv sammen med en hvit Apple Remote.

I januar 2008 ble en stor programvareoppdatering lansert. Denne oppdateringen gjorde Apple TV til en mer frittstående enhet som ikke lenger krevde en datamaskin med iTunes for å streame eller synkronisere innhold til, noe som gjorde mesteparten av Apple TVs harddisk overflødig. Oppdateringen gjorde iTunes Store tilgjengelig, hvor brukere kunne leie og kjøpe innhold direkte på Apple TV.

I september 2009 ble 40GB-versjonen faset ut og 160GB versjonen ble faset ut ett år etter.

Apple TV (2. og 3. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Andre generasjon av Apple TV ble lansert i september 2010. Enheten skilte seg ut fra forrige generasjon da den ikke inkluderte en egen harddisk, den kom kun med 8 GB intern flash-lagring. Dette var nok lagringsplass til buffering,[trenger referanse] da alt av medier nå ble streamet i stedet for synkronisert. Den nye versjonen kunne også streame innhold fra iTunes og se video eller bilder fra datamaskiner eller iOS-enheter via AirPlay. Denne versjonen ble faset ut i mars 2012.

7. mars 2012 presenterte Apple en rekke nyheter som hovedsakelig handlet om tredje generasjons iPad, men Apple TV fikk også en liten oppgradering. Denne versjonen var eksternt identisk med andregenerasjonen, men inkluderte en A5-prosessor og støtte for 1080p innhold fra iTunes og Netflix. Denne versjonen av Apple TV ble faset ut i oktober 2016.

Apple TV HD (4. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Den 9. september 2015 lanserte Apple den fjerde generasjonen av Apple TV. Dette var den første store oppdateringen til plattformen siden utgivelsen av den andre generasjonen Apple TV. Fysisk er fjerdegenerasjonen litt høyere en tidligere, men den har samme form som andre og tredjegenerasjonen. Apple lanserte også en ny versjon av Apple Remote kalt Siri Remote med berøringsflate, integrert Siri-støtte og med mikrofon og akselerometer.

Denne versjonen kom med to ulike lagringskapasiteter: 32 og 64GB.

Fjerdegenerasjon Apple TV kom med et nytt operativsystem, tvOS med Apple Store. Dette tillot nedlastning av tredjepartsapper for video, lyd, spill og annet innhold.

Apple TV 4K (1. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Den 12. september 2017 kunngjorde Apple 5. generasjon Apple TV, også kalt "Apple TV 4K", som støtter 2160p, HDR10, Dolby Vision, og inkluderer en raskere Apple A10X Fusion-prosessor som støtter HEVC maskinvareavkoding. Dolby Atmos-støtte ble lagt til i tvOS 12. Eksternt ligner den på 4. generasjons modell, men med tillegg av ventilasjonsåpninger, fjerning av USB-C-porten, og tillegg av en hvit kontur rundt menyknappen på fjernkontrollen.

Apple TV 4K (2. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Den 20. april 2021 lanserte Apple sin sjette generasjon Apple TV i Apple sin digitale lansering "Spring Event". Sjette generasjon Apple TV kan kalibrere fargene på TV-en og fjernkontrollen kan skru TV-en av og på. Apple TV blir levert med to forskjellige størrelser på den interne lagringen, 32 eller 64 GB. Som tidligere modeller vil sjette generasjon fortsatt bruke tvOS som operativsystem.

Apple har en egen funksjon hvor man holder en iPhone med fargesensor foran TV-en for å kalibrere fargene på skjermen gjennom Apple TV. Apple kaller dette for en fargebalanserings-prosess og at dette blir kalibrert i henhold til industri-standard [2]

Sjette generasjon Apple TV blir levert med A12 Bionic for å støtte høy bildefrekvens med HDR og Dolby Vision video. [2]

Apple TV 4K (3. generasjon)[rediger | rediger kilde]

Den 18. oktober 2022 lanserte Apple en oppdatert Apple TV 4K med A15 Bionic-brikken med en 5-kjerners CPU (en høyeffektiv kjerne deaktivert) og 5-kjerners GPU, redusert vekt og dimensjoner, og støtte for HDR10+. Den kommer i to konfigurasjoner, en bare Wi-Fi-modell med 64 GB lagringsplass, og en dyrere 128 GB-modell med Wi-Fi, Ethernet og en Thread-radio. Den medfølgende Siri Remote lader via USB-C i stedet for Lightning.[52]

Tekniske detaljer[rediger | rediger kilde]

Gjelder 4. generasjon[3]

 • Lagringsplass: 32 eller 64GB
 • Minne: 2GB
 • CPU: Apple A8

Porter og tilkoblingsmuligheter:

 • HDMI 1.4
 • 10/100BASE‑T Ethernet
 • Strømforsyning
 • USB-C for service og support
 • Infrarød mottaker
 • Bluetooth 4.0 trådløsteknologi
 • 802.11ac Wi‑Fi med MIMO
 • Størrelse: 35mm x 98mm x 98mm
 • Vekt: 425g

Medfølger Siri Remote (fjernkontroll), strømkabel, lightning-til-USB-kabel og hurtigstartguide.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Identifiser Apple TV-modellen din». Apple Support (norsk). Besøkt 3. august 2017. 
 2. ^ a b «Apple unveils the next generation of Apple TV 4K». Apple Newsroom (engelsk). Besøkt 23. april 2021. 
 3. ^ «Apple TV – Spesifikasjoner». Apple (Norge) (norsk). Besøkt 3. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]