PowerBook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PowerBook er et merkenavn ifra Apple for deres serie med profesjonelle bærbare datamaskiner. iBook er PowerBooks lillebror, rettet imot hjemmebrukere og studenter.

Før PowerBook hadde Apple prøvd å lage en bærbar under navnet Macintosh Portable, det var en Macintosh Plus med en LCD skjerm. Den var mer kjent som "slepbar" enn bærbar.

De første Powerbookene[rediger | rediger kilde]

PowerBook 150 fra 1994

I oktober 1991 ble de tre første PowerBookene sluppet. Den billige PowerBook 100, den mer kraftige PowerBook 140, og den kraftigste PowerBook 170. Disse maskinene lagde furore i dataindustrien siden de var kompakte, hadde en trackball og var konstruert med ergonomi i tankene.

I 1992 slapp Apple en hybridmaskin (halvt bærbar, halvt stasjonær) PowerBook Duo det var en veldig lett maskin som kunne settes inn i en dockingstasjon som inneholdt mer minne, lagringskapasitet, utganger og skjermutgang. Denne modellen solgte ikke så godt som forventet, i ettertid plukket en del andre produsenter opp konseptet.

De første utgavene av Powerbook kapret 40% av markedet for bærbare datamaskiner, noe Apple sin toppledelse ikke tok med i sine beregninger. I stedet forsvant designerne til Compaq. Arbeidet med å lage oppdaterte PowerBooks ble satt alvorlig tilbake. Flere år fremover ble nye PowerBook og PowerBook Duo maskiner lansert med små oppgraderinger. Men på midten av 90-tallet hadde Apple mistet ledelsen på markedet for bærbare datamaskiner.

Apples PowerBook-produksjon gikk nedover på denne tiden. I 1994 kom PowerBook 500 serien, som var Apples bærbare datamaskiner frem til PowerBook 5300.

PowerBook 5300 var beheftet med flere problemer. Det var knyttet store forventninger til maskinen siden den var den første PowerPC-baserte PowerBook. 5300 var ikke konkurransedyktig med andre bærbare datamaskiner, mange hadde fabrikasjonsfeil. På grunn av dette måtte Apple kalle tilbake alle maskinene.

I 1996-1997 lanserte Apple tre nye PowerBooks: PB 1400, PB 2400 (erstatter for PowerBook Duo) og PowerBook 3400 (3400 ble senere den første PowerBook G3, sent i 1997).

PowerBook G3[rediger | rediger kilde]

I 1998 kom de første virkelig PowerBook G3 maskinene, de ble sluppet omtrent på samme tid som iMacen. De fantes i tre varianter 12", 13" og 14" med varierende prosessor og utstyr. De hadde to rom som kunne utstyres med diskettstasjon, CD-ROM stasjon eller ekstra batterier. Maskinene var slanke, sorte og myke i formen. Dette designet fortsatte da Apple standardiserte 14" skjermer og introduserte reviderte modeller: Lombard, en slankere og lettere PowerBook med lenger levetid på batteriet og USB, og siden Pismo som innførte FireWire i denne produktlinjen.

PowerBook G4 Titanium[rediger | rediger kilde]

15 tommer PowerBook G4 (Titanium)

Den midlertidige toppsjefen Steve Jobs satte fokus på redesign av PowerBook serien i 2000. Den nye maskinen fikk et helt nytt design med chassis i titan og en stor og bred 15,2" skjerm som var egnet for visning av widescreen filmer. Med kraften i PowerPC G4 prosessoren ble den nye maskinen lansert som den første bærbare supercomputeren i verden. Den var lettere enn de fleste PC baserte bærbare, og takket være PowerPC prosessorens lave strømforbruk, var batterilevetiden flere timer lenger.

Maskinene fikk etter hvert kallenavnet TiBooks og ble en del av motebildet. Spesielt ble de populære i underholdningsindustrien og de smykker mange skrivebord i Hollywood. De har også gjort enkelte innhogg i markedet for bærbare generelt, takket være den store skjermen. Mange produsenter av bærbare fulgte etter og imiterte deler av designet, som f. eks. overflatene i sølv metallic.

Titanmodellene av PowerBook kom i konfigurasjoner med hastigheter på 400, 500, 550, 667, 800 og 1000 MHz.

PowerBook G4 Aluminium[rediger | rediger kilde]

PowerBook G4 17"

I 2003 lanserte Apple Computer to bærbare modeller, den ene med den gang verdens største skjerm og den andre som den minste, komplette datamaskinen. Begge er laget av anodisert aluminium, de kan brenne DVD (tilleggsfunksjon på den minste modellen), de har Airport Extreme teknologi for trådløse nettverk, Bluetooth, og 12.1" eller 17" LCD-skjermer. Modellen med 17" skjerm har en sensor innebygd i tastaturet som sørger for trinnløs bakgrunnsbelysning i tastene tilpasset lysforholdene i omgivelsene. 12" skjermen er den samme som brukes på 12" iBook, mens 17" skjermen er den samme flatskjermen som på 17" iMac.

Senere i 2003 ble også PowerBook 15" redesignet og fikk nå det samme aluminiumsskallet som sine større og mindre søsken.

Men i april 2006 var det slutt for PowerBooken. Etter at utviklingen på PowerPC stoppet, måtte apple skifte format. Apple valgte da å endre navnet på flere av maskinene sine, og PowerBooken var en av dem. I dag får man PowerBook som MacBook Pro, og nå med Intel Prosessor, og ikke PowerPC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]