MacBook Air

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macbook Air
ProdusentApple
Utgitt15. januar 2008
TypeBærbar datamaskin
Skjermstørrelse13,3" - 1280 x 800 punkter
Harddisk120 GB, alternativt 128 GB SSD
ProsessorIntel Core 2 duo
Prosessor-hastighet1,6 eller 1,86 GHz
Minne2 GB
Operativsystem (OS)Mac OS X
NettsideApple — MacBook Air

MacBook Air er en ultraportabel bærbar Macintosh fra Apple Inc. Steve Jobs introduserte den på Macworld Conference & Expo den 15. januar 2008. Apple hevder at dette er «verdens tynneste bærbare datamaskin», på det tynneste er den 0,41 cm tykk og på det tykkeste er den 1,93 cm.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

For å redusere maskinens størrelse og vekt fjernet Apples ingeniører en del egenskaper som lenge har vært standard på deres bærbare datamaskiner. Det er Apples første bærbare maskin siden PowerBook 2400c uten en innebygd stasjon for enten disketter, CD eller DVD. Brukere kan kjøpe en ekstern USB SuperDrive, eller bruke den innebygde programvare som kalles Remote Disc for å få tilgang til den optiske stasjonen på en annen maskin. Det er også Apples første bærbare maskin siden den opprinnelige iBook som mangler en FireWire-port. Den mangler også Ethernet-utgang, men det er mulig å kjøpe en ekstern enhet som gir Ethernet-tilgang via USB. Prosessoren er en Intel Core 2 Duo som er endret for bruk i MacBook Air, slik at den fysiske størrelsen er 60 % mindre. Maskinen har det magnetiske låsesystemet fra MacBook og aluminiumskarosseri som MacBook Pro. Styreflaten har mulighet for å utføre såkalte Multi-touch-bevegelser, akkurat som iPhone, noe som er en forbedring i forhold til styreflaten på tidligere bærbare maskiner fra Apple.

«Verdens tynneste»[rediger | rediger kilde]

Selv om Apple i sin pressemelding kaller MacBook Air for «verdens tynneste bærbare datamaskin», har det blitt produsert maskiner som har vært enda litt tynnere, bl.a. HP/Mitsubishi Pedion i 1997 og Toshiba Portege 2000.

Steve Jobs viser fram MacBook Air på MacWorld 2008

Remote disc[rediger | rediger kilde]

MacBook Air kan trådløst få tilgang til en optisk stasjon på en annen Mac eller Windows PC som har installert programmet Remote Disc, på denne måten kan programvare som ligger på en CD eller DVD installeres. Systemprogramvaren som følger med maskinen på DVD kan også reinstalleres på denne måten. Remote Disc støtter oppstart over nettverk, slik at MacBook Air kan starte fra installasjons-DVD-en selv om den er i en annen datamaskins optiske stasjon.

Reparasjoner[rediger | rediger kilde]

I motsetning til Apples andre bærbare maskiner, har ikke MacBook Air noen deler som kan skiftes av brukeren selv. Harddisken, internhukommelsen og batteriet er forseglet i maskinen. Apple må ha maskinen inn på verksted for å bytte batteriet.

Miljøprofil[rediger | rediger kilde]

Ifølge Apple, er MacBook Air konsernets mest miljøvennlige bærbare datamaskin, med et karosseri helt i aluminium og en kvikksølv- og arsenikkfri skjerm. Kretskortene som kommer fra Apple er konstruert uten bromerte flammehemmere og PVC. Selve emballasjen har 56 % mindre volum enn en vanlig MacBook.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Komponent Tidlig 2008 Sent 2008
Skjerm 13,3" blank bakgrunnsbelyst 6-bits LCD-skjerm, 1280 x 800 punkters oppløsning
Grafikk Intel GMA X3100 grafikkprosessor med 144 MB DDR2 SDRAM delt med hovedminnet Nvidia GeForce 9400M grafikkprosessor med 256 MB av DDR3 SDRAM delt med hovedminnet
Lagringsenhet 80 GB PATA harddisk
64 GB SSD som tilvalg
Prosessor 1.6 GHz Intel Core 2 Duo Merom[1], with 800 MHz FSB
1.8 GHz Core 2 Duo optional
Hukommelse 2GB PC2-5300 DDR2 SDRAM loddet på hovedkortet
Trådløst nettverk Integrert AirPort Extreme støtter 802.11a/b/g/draft n
Ethernet En ekstern USB-til-Ethernet-adapter må brukes om man ønsker å koble seg til et kabelbasert nettverk.
Optisk stasjon Ekstern USB SuperDrive finnes som tilleggsutstyr.
Kamera Innebygd iSight
Batteri 37 WHr Lithium-polymer batteri
5 timers beregnet batterilevetid.
Fysiske dimensjoner 22,7 cm x 32,4 cm x 0,4-1,94 cm
1,36 kg
Bluetooth 2.1+EDR innebygd
Eksterne utganger 1x USB 2.0
1x Micro-DVI videoutgang (adapter inkludert for VGA eller DVI skjermer opp til 1920 x 1200 punkter)
1x Audio Out (3,5 mm stereo jack)
Lyd 1x mikrofon
1x mono høyttaler
Eksterne høyttalere må kobles til for å få stereo.
Tastatur Bakgrunnsbelyst full størrelse tastatur med lysfølsom sensor
Styreplate Støtter multi-touch bevegelser

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lal Shimpi, Anand (15. januar 2008). «Apple's MacBook Air: Uncovering Intel's Custom CPU for Apple». AnandTech. Besøkt 15. januar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]