Anuradha Ghandy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anuradha Ghandy
Født28. mars 1954Rediger på Wikidata
MumbaiRediger på Wikidata
Død12. apr. 2008Rediger på Wikidata (54 år)
MumbaiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Elphinstone CollegeRediger på Wikidata
Ektefelle Kobad Ghandy (19832008)Rediger på Wikidata
Parti Indias kommunistparti (maoistene) (–), Indias kommunistparti (Marxist-Leninistene) (–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet IndiaRediger på Wikidata

Anuradha Ghandy (født 28. mars 1954, død 12. april 2008), også kjent under dekknavnet Avanti, var en indisk kommunist, forfatter og revolusjonær, særlig kjent som teoretiker innen marxistisk feminisme. Hun var medlem av Indias kommunistparti (maoistene) som er forbudt ved lov.[1] Hun var for det meste involvert i propaganda og å spre IKP sin innflytelse i urbane områder.[2] Hun var medvirkende i opprettelsen av Indias kommunistiske parti (Marxist-Leninistene) i Maharashtra.[3]

Hun hadde en feministisk overbevisning og bidro med nye perspektiver på kaste og feminismens plass i marxismen, blant annet gjennom det teoretiske verket Filosofiske retninger i den feministiske bevegelsen. Hun var særdeles kritisk til patriarkalske tendenser som hun mente var dominerende i partiet.[4]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Anuradha ble født inn i en familie av kommunister. Både hennes far og mor; Ganesh og Kumud Shanbag var aktive revolusjonære.[4] De giftet seg i KPI sine kontorer i Mumbai.[4] Anuradha gikk på skolen J.B Petit School i Santacruz. På skolen ble barna tidlig oppfordret til å utvikle sine egne interesser innenfor blant annet klassisk teater og kunst.[4] Det var i denne settingen av kreativ utfoldelse og revolusjonær oppdragelse at Anuradha etterhvert ble en bevisst kommunist. Det var også i hennes studieår at Naxalbari-opprøret bredte om seg i India,[2] noe som trolig gjorde et inntrykk sett i sammenheng av hennes senere liv. I sine første år av aktivt politisk arbeide var hun organisert i den radikale studentforeningen PROYOM.

Politisk liv[rediger | rediger kilde]

I 1970-årene var Elphinstone College et samlingspunkt for såkalt venstreekstrem organisering[5] og det er trolig gjennom Anuradhas studietid her at hun gjennom PROYOM ble tilknyttet Naxalittene. Hun ble også medlem av Dalit Panther-bevegelsen i 1975, en slags Indisk ekvivalent av Black Panthers i USA med fokus på å kjempe mot Kastesystemet.

Hun var en ledende figur i India i etter kant av Unntakstilstanden som hadde preget radikale gruppers spillerom. Hennes interesse for fagforeninger og Dalitenes situasjon i Vidarbha-regionen gjorde at hun flyttet fra Mumbai til Nagpur i 1982. Hun ble arrestert flere ganger rundt denne tiden og til slutt gikk hun under jorden. Det gikk rykter om at hun i denne perioden jobbet med stammer i Bastar. Hun ledet kvinneavdelingen av partiet og jobbet under jorden fram til sin død.[4]

Familie[rediger | rediger kilde]

I november 1983 giftet Anuradha seg med Kobad Ghandy, som også var en aktiv revolusjonær.[6][7]

Død[rediger | rediger kilde]

Anuradha døde av malaria 12. april 2008. Systemisk sklerose hadde allerede svekket immunsystemet hennes i betydelig grad og ført til organsvikt noe som blant annet påvirket håndskriften hennes.[8] Det var mens hun var i Jarkhand og underviste stammemedlemmer om undertrykkelsen av kvinner i samfunnet at hun ble smittet av malaria.[4] Hennes siste dager brukte hun på å trene kvinnelige kadre i å forbedre deres lederegenskaper.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Banned Organizations». Innenriksdepartementet. Innenriksdepartementet (India). Arkivert fra originalen . Besøkt 27. november 2018. 
  2. ^ a b Manoj Prasad, Zahid Rafiq. «Maoist who went to school in Doon, London». The Indian Express. 
  3. ^ Special Correspondent. «Maoist leader Anuradha dead». The Hindu.  Arkivert 1. mai 2008 hos Wayback Machine.
  4. ^ a b c d e f Rahul Pandita. «The Rebel». OPEN. 
  5. ^ Gargi Gupta. «JNU Row: The volatile history of student protests across the world». Daily News and Analysis. «In the 1970s, Elphinstone College in Mumbai was an important centre of radical-left sympathies – many of whom built careers on ideologies they imbibed as students.» 
  6. ^ [1]
  7. ^ Kobad Ghandy. «Letter to the Editor». OPEN. 
  8. ^ «A Comrade and Companion». [Parsiana].