Innenriksdepartementet (India)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det indiske Innenriksdepartementet (hindi: गृह मन्त्रालय; engelsk: Ministry of Home Affairs, Home Ministry eller MHA) er et indisk departement som er regjeringens organ for opprettholdelse av intern sikkerhet, samt planlegge og iverksette innenrikspolitikk.

Innenriksministeren innehar stilling i kabinettet som et medlem av den føderale regjeringen (Union Council of Ministers of India). Nåværende indiske innenriksminister er P. Chidambaram. Departementet har vært ledet av noen av de mest innflytelsesrike personene i indisk politikk, blant annet Sardar Patel, C. Rajagopalachari, Lal Bahadur Shastri, Shivraj Patil og Lal Krishna Advani.

Innenriksdepartementets kontorer og kamre ligger i nordblokka i det sentrale sekretariatet i hovedstaden New Delhi.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Innenriksdepartementet sørger for å gi arbeidskraft, økonomisk støtte, veiledning og kompetanse til delstatsregjeringene for opprettholdelse av sikkerhet, fred og harmoni uten å tråkke på de konstitusjonelle rettighetene til delstatene.

Etter regler satt opp av den indiske regjeringen i 1961, er Innenriksdepartementet delt inn i følgende seks avdelinger:[1]

  • Avdelingen for grenseforvaltning (Department of Border Management): Avdelingen har ansvar for forvaltning av grenser, inkludert kystgrenser.
  • Avdelingen for intern sikkerhet (Department of Internal Security): Avdelingen er ansvarlig for politisystemet, lov og ordre (Law and order) samt rehabilitering.
  • Avdelingen for saker i Jammu og Kashmir (Department of Jammu & Kashmir Affairs): Avdelingen sørger for konstitusjonelle bestemmelser med hensyn til delstaten Jammu og Kashmir, og alle andre saker knyttet til delstaten unntatt de sakene som det indiske utenriksdepartementet er ansvarlig for.
  • Innenriksavdelingen (Department of Home): Avdelingen gir beskjed når poster overtas av presidenten og visepresidenten, samt når statsministeren og andre ministre skal holde møter.
  • Avdelingen for offisielle språk (Department of Official Language): Avdelingen tar hånd om gjennomføringen av bestemmelsene i konstitusjonen som omhandler offisielle språk, i tillegg til å følge bestemmelsene i loven om offisielle språk av 1963 (Official Languages Act of 1963).
  • Delstatsavdelingen (Department of States): Avdelingen er ansvarlig for forhold mellom sentralregjeringen og delstatsregjeringene og forhold mellom de ulike delstatsregjeringene, samt unionsterritorier og beregning/utbetaling av pensjon til frihetskjempere.

Senior administrativ leder[rediger | rediger kilde]

Gopal Krishna Pillai har vært innenrikssekretær (senior administrativ leder) siden 1. juli 2009. Han innehar stillingen frem til 30. juni 2011.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om det indiske Innenriksdepartementet Arkivert 12. februar 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ «G S Pillai new home secretary». The Times of India. 12. juni 2009. Besøkt 19. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]