Anton Diabelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anton Diabelli, litografi av Josef Kriehuber, 1841

Anton Diabelli (født 5. september 1781 i Mattsee ved Salzburg, død 8. april 1858 i Wien) var en østerriksk komponist og musikkforlegger.

Biografi[rediger | rediger kilde]

På Antons dåpsattest var faren Nikolaus ført opp som «Musiker hier», og moren Regina Moser stammet fra en musikerfamilie. Anton Diabelli fikk sin første undervisning i sang, klaver-, og orgelspill av sin far. Syv år gammel ble han tatt opp som korgutt i klosteret Michaelbeuern hvor han fikk en grundig musikalsk utdanning som senere fortsatte i Benediktinergymnaset.

Foreldrene ønsket han skulle bli prest, og i 1796 startet han på latinskolen i München, og for å avslutte sine teologistudier gikk han året 1800 i cistersienserklosteret Raitenhaslach. Diabelli komponerte likevel videre og arbeidene hans gjorde at Michael Haydn ble oppmerksom på ham. Haydn ble klar over Diabellis musikalske evner, og promoterte og underviste ham

Da klosteret ble sekularisert i 1803 måtte Diabelli forlate Raitenhaslach. Han ga opp sitt forsett om å bli prest og konsentrerte seg om musikk. Han reiste til Wien hvor han traff Ludwig van Beethoven og Joseph Haydn, Michaels bror. Etterhvert ble han en ettertraktet klaver- og gitarlærer.

I 1807 kom den italienske gitarvirtousen Mauro Giuliani til Wien, og etter gjensidig utveksling av ideer skrev Diabelli snart verk for sologitar, duetter, trioer, hus- og kammermusikk for gitar og sanger med gitarakkompagnement.

Diabelli kjent med forleggeren Peter Cappi i 1818, og sammen drev de snart en musikkhandel og et forlag. Diabelli overtok senere forretningene og drev for dem for egen regning. Han publiserte musikk av Haydn-brødrene, Cherubini, Mozart og framfor alt Franz Schubert.

Diabelli ble rammet av aldersdemens. Han er begravet på Sankt Marxer Friedhof i Wien.

Verk[rediger | rediger kilde]

Diabellis mer enn 200 komposisjoner omfatter alle musikkformer som to- og firhendige klaverstykker, undervisnings- og studiemateriale for klaver og gitar, orkesterverk, kammermusikk, operetter, syngespill, kantater, messer og offertorier. Mangfoldigheten og det høye antall verk gjør Diabelli til en sentral komponist under Wienerklassisismen.

Kirkemusikken er tilgjengelig og lett å oppføre, i dag blir særlig Pastoralmesse op. 147 og Landmesse op. 107 hyppig oppført.

Diabelli hadde derimot liten suksess med sine musikkdramatiske verk.

Spesielt slitesterke har hans to- og firhendige klaververkene vært som krevende og pedagogisk verdifulle undervisningsstykker. En gitarskole og andre læreverk stammer fra hans tid som gitarelev. For sologitar skrev han framfor alt sonater, sonatiner, variasjonsverk, serenader og arrangementer over populære operamelodier, kammermusikk med klaver, strykere og blåseinstrumenter og et stort antall sanger med gitarakkompagnement.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Anton Diabelli – bilder, video eller lyd