Hopp til innhold

Kontraterrorisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Antiterrorisme»)
Antiterrorstyrke

Kontraterror er tiltak, fremgangsmåter og strategier som styresmakter, militære styrker og andre grupper tar i bruk for å bekjempe det de mener er terrorisme.

Begrepene kontraterrorisme og antiterrorisme brukes ofte om hverandre. I prinsippet er det imidlertid en forskjell:

  • Kontraterror er ulike forebyggende tiltak for å forhindre terror, for eksempel gjennom etterretning og ulike tiltak med å stoppe handlinger, for eksempel gjennom etterforskning og rettsforfølgning. I Norge er ansvaret for kontraterror tillagt politiets sikkerhetstjeneste.
  • Antiterror er offensive tiltak med maktanvendelse for å forhindre terroranslag. I Norge er ansvaret for dette tillagt politiet. Innen politiet er det en egen nasjonal antiterrorstyrke under Oslo politidistrikt benevnt som Beredskapstroppen som har et særlig ansvar. I hvert politidistrikt er det også egne utrykningsenheter (UEH) som kan disponeres til antiterrortjeneste. Forsvaret kan bistå politiet med særskilte ressurser, for eksempel gjennom Forsvarets spesialkommando.

I tiåret 2001-11 overførte USA mer enn US$ 20 milliarder til Pakistan til innsats mot internasjonal terrorisme. Professor Navin Bapat ved North Carolinas universitet tok utgangspunkt i spillteori som forklaring på hvorfor slik støtte gir så få resultater.[1] Hans konklusjon var at land som mottar store summer for å bekjempe terrorisme, har liten interesse av å lykkes, for da får de ikke flere penger. Men heller ikke kan de la terrorismen vokse seg for sterk, for da blir det synlig at støtten ikke virker. Etter å ha undersøkt 200 antiterror-aksjoner 1997-2006 fant han at i landene som fikk amerikansk pengestøtte, pågikk aksjonene i 67 % lengre tid enn i land som ikke fikk slik hjelp.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Navin Bapat: Terrorism, Democratization, and U.S. Foreign Policy
  2. ^ «Diskutabel støtte til antiterror», Aftenposten innsikt, oktober 2011