Annette Münch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annette Münch
AnnetteMunch.jpg
Født10. januar 1981 (38 år)
Oslo
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Hedmark
Beskjeftigelse Magasinredaktør
forfatter
foredragsholder
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Brageprisen i barne- og ungdomslitteratur (2014)
DebutKaoskrigeren
Nettstedannettemunch.com

Annette Münch (født 10. januar 1981 i Oslo) er en norsk magasinredaktør og ungdomsbokforfatter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Münch vokste opp i Bærum, der hun fra ungdomsårene interesserte seg for journalistikk og kampsport. Innenfor kampsport fikk hun svart belte 2. dan i taekwondo, og har også trenet i krav maga, kickboksing, MMA, brasiliansk jiu jitsu og thaiboksing.[1]

Etter å ha gått ut fra Dønski videregående skole, studerte hun på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Hedmark.

Hun arbeidet som redaksjonssjef og magasinredaktør i Egmont Serieforlaget fra 2003 til 2010. I 2010 og 2011 var hun ansvarlig for den daglige ungdomsdebattsiden Si ;D i Aftenposten. Fra 2015 har hun arbeidet som selvstendig næringsdrivende tekstforfatter hos Kick Media, samt som forfatter og foredragsholder.

Hennes debutroman var Kaoskrigeren (2006), som ble tildelt Kultur- og kirkedepartementets debutantpris. Aslak Hartberg har skrevet fire sanger til boken, og han og Münch har sammen utarbeidet et opplegg for ungdomsskolen som de har reist omkring og presentert. Münch har sammen med Litteraturbruket også utarbeidet et multimediaproduksjon med grunnlag i Kaoskrigeren som ble nominert til Elevens gullsekk i 2009.

I 2009 utga hun også Jenteloven, om gjengmiljø blant jenter, som hun ble nominert til Brageprisen for.[2]

Senere samme år skrev hun 8 tegn på at han liker deg til novelleantologien WOW, som utkom i august. Novellen Sweet Sixteen ble utgitt i novelleantologien Nesten som før i 2010. Novellen Du sa du torde ble utgitt i novelleantologien Mot i 2014.

I 2010 ble hun tildelt Bokhandelens stipend for barne- og ungdomsbokforfattere.

I 2012 utga hun faktaboken Den ultimate guiden til kampsport, som hun skrev sammen medforfatter Hanne Eide Andersen. Boken ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste faktabok for barn og ungdom.

I 2014 ga hun ut boken "Badboy: Steroid", som hun ble tildelt Brageprisen for. Hun ble også tildelt Østfoldungdommens kritikkerpris for samme bok. I 2016 lagde hun en multimedia-litteraturproduksjon om ungdom og anabole steroider, med utgangspunkt i romanen Badboy: Steroid. Hun innledet et samarbeid med rapperne Erik og Kriss som skrev og spilte inn fire låter om boken. Disse ble filmatisert som en del av produksjonen.

Münch er en aktiv foredragsholder, og har holdt rundt fire hundre foredrag på skoler, bibliotek, litteraturfestivaler, fengsler, treningssentre, litteraturhus, institusjoner og foreninger over hele landet, ofte gjennom Den Kulturelle Skolesekken.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Annette Münch». Cappelen Damm. Besøkt 26. mai 2009. 
  2. ^ Mohaugen, Marius Fosse (2009). «Jenteloven». barnebokkritikk.no. Arkivert fra originalen 4. desember 2011. Besøkt 26. mai 2009. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]