Annette Münch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annette Münch
AnnetteMunch.jpg
Født10. januar 1981Rediger på Wikidata (40 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i HedmarkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Magasinredaktør
forfatter
foredragsholder
Nasjonalitet norsk
Utmerkelser Brageprisen i barne- og ungdomslitteratur (2014)Rediger på Wikidata
DebutKaoskrigeren
Nettstedannettemunch.com

Annette Münch (født 10. januar 1981 i Oslo) er en norsk magasinredaktør og ungdomsbokforfatter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Münch vokste opp i Bærum, der hun fra ungdomsårene interesserte seg for journalistikk og kampsport. Innenfor kampsport fikk hun svart belte 2. dan i taekwondo, og har også trent krav maga, kickboksing, MMA, brasiliansk jiu jitsu og thaiboksing.[1]

Etter å ha gått ut fra Dønski videregående skole, studerte hun på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Hedmark.

Hun arbeidet som redaksjonssjef og magasinredaktør i Egmont Serieforlaget fra 2003 til 2010. I 2010 og 2011 var hun ansvarlig for den daglige ungdomsdebattsiden Si ;D i Aftenposten. Fra 2015 har hun arbeidet som selvstendig næringsdrivende tekstforfatter, forfatter og foredragsholder.

Hennes debutroman Kaoskrigeren (2006) ble tildelt Kultur- og kirkedepartementets debutantpris. Aslak Hartberg har skrevet fire sanger til boken, og han og Münch har sammen utarbeidet et opplegg for ungdomsskolen som de har reist omkring og fremført. Münch har sammen med Norsk Forfattersentrum/Litteraturbruket også utarbeidet et multimediaproduksjon med utgangspunkt i Kaoskrigeren, som ble nominert til Elevens gullsekk i 2009.

I 2009 utga hun romanen Jenteloven, om gjengmiljø blant jenter, som hun ble nominert til Brageprisen for.[2]

Senere samme år skrev hun 8 tegn på at han liker deg til novelleantologien WOW, som utkom i august. Novellen Sweet Sixteen ble utgitt i novelleantologien Nesten som før i 2010. Novellen Du sa du torde ble utgitt i novelleantologien Mot i 2014.

I 2010 ble hun tildelt Bokhandelens stipend for barne- og ungdomsbokforfattere.

I 2012 utga hun faktaboken Den ultimate guiden til kampsport, som hun skrev sammen medforfatter Hanne Eide Andersen. Boken ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste faktabok for barn og ungdom.

I 2014 ga hun ut romanen Badboy: Steroid, basert på intervjuer av unge steriodebrukere, som hun ble tildelt Brageprisen for. Hun ble også tildelt Østfoldungdommens kritikkerpris for samme bok. I 2016 lagde hun en multimedia-litteraturproduksjon om ungdom og anabole steroider, med utgangspunkt i romanen Badboy: Steroid. Hun innledet et samarbeid med rapperne Erik og Kriss som skrev og spilte inn fire låter om boken. Disse ble filmatisert som en del av produksjonen.

I 2017 ble Münch valgt ut som en av Europas 39 mest lovende barne- og ungdomsbokforfattere under 40 år av Hay-festivalen «Aarhus39».[1]

I 2018 utga hun romanen Dropout. Med støtte fra Den Kulturelle Skolesekken i Akershus og Bærum, har hun utviklet en litteraturproduksjon basert på boken, som blant annet inneholder videointervjuer med ungdom som har droppet ut av skolen, samt musikkvideoer med spesialskrevne låter av artistene Erik og Kriss, Izabell og Pats Nicols.

Münch er en aktiv foredragsholder, og har holdt over fem hundre foredrag på skoler, bibliotek, litteraturfestivaler, fengsler, treningssentre, litteraturhus, institusjoner og foreninger over hele landet, ofte gjennom Den Kulturelle Skolesekken.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Annette Münch». Cappelen Damm. Besøkt 26. mai 2009. 
  2. ^ Mohaugen, Marius Fosse (2009). «Jenteloven». barnebokkritikk.no. Arkivert fra originalen 4. desember 2011. Besøkt 26. mai 2009. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]