Hopp til innhold

Andrej Bajuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrej Bajuk
Født18. okt. 1943[1]Rediger på Wikidata
Ljubljana
Død16. aug. 2011[2]Rediger på Wikidata (67 år)
Ljubljana
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversidad Nacional de Cuyo
University of Chicago
University of California, Berkeley
PartiNew Slovenia
NasjonalitetSlovenia
Argentina
GravlagtŽale Central Cemetery

Andrej Bajuk (født 18. oktober 1943, død 16. august 2011) var en slovensk politiker og økonom.

Bajuk ble født inn i en slovensk intellektuell familie i det nazi-okkuperte Ljubljana, Slovenia. Faren Bozidar Bajuk var en klassisk filolog, og hans bestefar Marko Bajuk var rektor ved en av de mest prestisjetunge videregående skolene i den slovenske hovedstaden. Bajuk og hans familie forlot Slovenia i begynnelsen av mai 1945, da kommunistene tok makten i Jugoslavia. Familien bodde i nesten tre år i forskjellige flyktningleirer i Østerrike før avreise til Argentina med hjelp av en slovensk flyktningleir, før de bosatte seg i Mendoza, Argentina, der Bajuk vokste opp, studerte og senere stiftet familie.

Bajuk fikk sin første grad i økonomi fra Universidad Nacional de Cuyo. Han fikk sin første mastergrad i et to år langt internasjonalt studium i regi av University of Chicago, som mottar andre sammen med sin doktorgrad fra University of California, Berkeley. Etter militærkuppet i 1976 ble Bajuk sparket og han dro kort tid senere til Washington, DC, der han arbeidet for Verdensbanken i et år. Deretter jobbet han ved Inter-American Development Bank (IDB), hvor han jobbet i flere år.

Ved valget i 2000 ble Bajuk valgt inn i den slovenske nasjonalforsamlingen, med Janez Drnovšek som statsminister. I det nasjonale valget i 2004, ble Bajuk igjen valgt inn til den slovenske parlamentet. Bajik satt for en kortere periode som statsminister i Slovenia i 2000, og som finansminister i regjeringen til statsminister Janez Janša mellom 2004 og 2008. Bajuk snakker flytende slovensk, spansk, engelsk og fransk. Bajuk var svigerfar av den slovenske diplomat og essayist Igor Senčar. Bajuk døde av et slag den 16. august 2011, i en alder av 68 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000023417, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.sta.si[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]