Liste over Slovenias regjeringssjefer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Slovenias regjeringssjefer:

Som en del av Kongeriket av serbere, kroater og slovenere[rediger | rediger kilde]

      Slovenska ljudska stranka (SLS)       Jugoslovenska demokratska stranka (JDS)       Uavhengig

Bilde Navn Embetstid Parti Ref.
Predsednik Narodne vlade Slovencev, Hrvatov in Srbov v Ljubljani
Statsminister i Den nasjonale regjeringen til slovenere, kroater og serbere i Ljubljana
Josip pogacnik.jpg Jožef Pogačnik
(1866–1932)
21. oktober 1918–20. januar 1919 SLS [1][2]
Predsednik deželne vlade za Slovenijo
Statsminister i Slovenias provinsregjering
Janko Brejc (2).jpg Janko Brejc
(1869–1934)
20. januar 1919–6. november 1919 JDS [1][2]
Gregor Zerjav.jpg Gregor Žerjav
(1882–1929)
7. november 1919–21. februar 1920 JDS [1][2]
Janko Brejc (2).jpg Janko Brejc
(1869–1934)
21. februar 1920–14. desember 1920 Uavhengig [1][2]
Leonid pitamic.jpg Leonid Pitamic
(1885–1971)
14. desember 1920–26. februar 1921 SLS [2]
No image.png Vilko Baltič
(1878–1959)
26. februar 1921–2. august 1921 JDS [1][2]

Drava-banatet 1929–1941[rediger | rediger kilde]

Provinsen Slovenia ble oppløst og 4. oktober 1929 erstattet av Drava-banatet, som omfattet mesteparten av nåværende Slovenia og var oppkalt etter elven Drava. Banatet ble styrt av en ban (guvernør)

Slovenia 1944–1946 / Folkerepublikken Slovenia 1946–1963 / Den sosialistiske republikken Slovenia 1963–1990[rediger | rediger kilde]

      Komunistična partija Slovenije (KPS) → Zveza komunistov Slovenije (ZKS) → Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP)

Bilde Navn Embetstid Parti Ref.
Fra 1946: Predsednik vlade Ljudske republike Slovenije
Folkerepublikken Slovenias statsminister
Boris Kidrič (1).jpg Boris Kidrič
(1912–1953)
5. mai 1945–17. juni 1946 KPS [2]
Miha Marinko (2).jpg Miha Marinko
(1900–1983)
17. juni 1946–30. januar 1953 KPS
i 1952 omdøpt til
ZKS
[2]
Predsednik Izvršnega sveta Skupščine Ljudske republike Slovenije 1953–1963
President for Det utøvende råd til Folkerepublikken Slovenias forsamling
Predsednik Izvršnega sveta Skupščine Socialistična republika Slovenija 1963–1990
President for Det utøvende råd til Den sosialistiske republikken Slovenias forsamling
Miha Marinko (2).jpg Miha Marinko
(1900–1983)
30. januar 1953–15. desember 1953 ZKS [2]
Boris Kraigher 1958 (2).jpg Boris Kraigher
(1914–1967)
15. desember 1953–25. juni 1962 ZKS [2]
Viktor Avbelj 1961.jpg Viktor Avbelj
(1914–1993)
25. juni 1962–29. april 1965 ZKS [2]
Janko Smole 1965 Crop.jpg Janko Smole
(1921–2010)
29. april 1965–9. mai 1967 ZKS [2]
Stane Kavčič (1).jpg Stane Kavčič
(1919–1987)
9. mai 1967–27. november 1972 ZKS [2]
Andrej Marinc (1).jpg Andrej Marinc
(1930–)
27. november 1972–9. mai 1980 ZKS [2]
Anton Vratuša.jpg Anton Vratuša
(1915–2007)
9. mai 1978–juli 1980 ZKS [2]
Janez Zemljarič (1).jpg Janez Zemljarič
(1928–)
Juli 1980–23. mai 1984 ZKS [2]
Coat of Arms of the Socialist Republic of Slovenia.svg Dušan Šinigoj
(1933–)
23. mai 1984–8. mars 1990 Til 4. februar 1990:
ZKS
[2]
Fra 4. februar 1990:
ZKS-SDP

Republikken Slovenia 1990–[rediger | rediger kilde]

      Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP)       Slovenski krščanski demokrati (SKD)       Liberalna demokracija Slovenije (LDS)       Slovenska ljudska stranka (SLS)       Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi)       Slovenska demokratska stranka (SDS)       Socialni demokrati (SD)       Pozitivna Slovenija (PS)       Stranka Alenke Bratušek (ZaAB)       Stranka modernega centra (SMC)       Lista Marjana Šarca (LMŠ)

Bilde Navn Embetstid Parti Ref.
Predsednik Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije
President for Det utøvende råd til Republikken Slovenias forsamling
Coat of Arms of the Socialist Republic of Slovenia.svg Dušan Šinigoj
(1933–)
8. mars 1990–16. mai 1990 ZKS-SDP [3][2]
Lojze Peterle 2006-12-14.jpg Lojze Peterle
(1948–)
16. mai 1990–23. januar 1992 SKD [3][2]
Predsednik Vlade Republike Slovenije
Republikken Slovenias statsminister
Lojze Peterle 2006-12-14.jpg Lojze Peterle
(1948–)
23. januar 1992–14. mai 1982 SKD [3][2]
Janez Drnovsek crop.jpg Janez Drnovšek
(1950–2008)
14. mai 1992–7. juni 2000 LDS [3][2]
Andrej Bajuk.jpg Andrej Bajuk
(1923–2011)
7. juni 2000–30. november 2000 Til 4. august 2000:
SLS
[3][2]
Fra 4. august 2000:
NSi
Janez Drnovsek crop.jpg Janez Drnovšek
(1950–2008)
30. november 2000–19. desember 2002 LDS [3][2]
Anton Rop.jpg Anton Rop
(1960–)
19. desember 2002–3. desember 2004 LDS [3][2]
Janez Janša 2017.jpg Janez Janša
(1958–)
3. desember 2004–21. november 2008 SDS [3][2]
Borut Pahor 2010.jpg Borut Pahor
(1963–)
21. november 2008–10. februar 2012 SD [3][2]
Janez Janša 2017.jpg Janez Janša
(1958–)
10. februar 2012–20. mars 2013 SDS [3][2]
Predsednica Vlade Republike Slovenije
Republikken Slovenias statsminister
Alenka Bratušek-za splet (cropped).jpg Alenka Bratušek
(1970–)
20. mars 2013–18. september 2014 Til 31. mai 2014
PS
[3][2]
Fra 31. mai 2014:
ZaAB
Predsednik Vlade Republike Slovenije
Republikken Slovenias statsminister
Miro Cerar 2018.jpg Miro Cerar
(1963–)
18. september 2014–13. september 2018 SMC [2]
Marjan Šarec in Logatec 2017.jpg Marjan Šarec
(1977–)
13. september 2018–3. mars 2020 LMŠ [2]
Janez Janša 2017.jpg Janez Janša
(1958–)
3. mars 2020–1. juni 2022 SDS [2]
Robert Golob - 52114942369 (cropped).jpg Robert Golob
(1967–)
1. juni 2022– GS [2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Slovenia: Heads of Government: 1918–1921». Archontology.org. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac «Slovenia». World Statesmen.org. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k «Slovenia: Heads of Government: 1990–2022». Archontology.org.