Andreas Kirkerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Kirkerup
Født9. juni 1749
København
Død22. oktober 1810 (61 år)
København
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Beskjeftigelse Arkitekt
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Dannebrogordenen

Det kinesiske tehuset av Andreas Kirkerup i Frederiksberg Have
Lystslottet LiselundMøn
Brede hovedbygning

Andreas Johannes Kirkerup (født 9. juni 1749 i København, død 22. oktober 1810 samme sted[1]) var en dansk klassisistisk arkitekt, hoffbyggmester og brannmajor. Han gikk først i tømmerlære hos Johan Boye Junge og deretter på Kunstakademiet under C.F. Harsdorff.

Han er særlig kjent for å ha tegnet flere store herregårder, i tillegg til at han spilte en vesentlig rolle i gjenoppbyggingen av København etter bybrannen i 1795 sammen med blant andre Andreas Hallander og Johan Martin Quist.

Kirkerup var arkitekt for Ingeniørkorpset og ble utnevnt til hofftømrermester i 1775 og hoffarkitekt i 1791. Han var en av Harsdorffs dyktige elever, men led samtidig også i en viss grad under at de fleste oppgaver gikk til læremesteren og ikke til ham selv.[2] Samtidig spente Kirkerups innsats vidt – fra herregårder og lystanlegg til borgerhus og offentlige militærbygninger. Liselund og Næsseslottet er to verk av Kirkerup, og som sammen med Det kinesiske lysthus i Frederiksberg Have er blant hans mest kjente bygninger. Stort sett alle Kirkerups verk som fremdeles eksisterer har blitt fredet.

Parallelt med utdannelsen på Akademiet ble han i 1772 sprøytemester i brannkorpset og steg i gradene inntil han i 1801 ble 1. meddirektør og i 1803 brannmajor.[1] I egenskap av brannmajor ledet han slukkingen under Københavns bombardement i 1807, hvor han kom alvorlig til skade og døde tre år senere av skadene han hadde pådratt seg.[2] I 1808 ble han ridder av Dannebrogordenen.

Utvalgte verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Andreas Kirkerup fra Dansk biografisk leksikon / Prosjekt Runeberg (besøkt 23. august 2014)
  2. ^ a b Andreas KirkerupKunstindeks Danmark / Weilbachs Kunstnerleksikon
  3. ^ Brede Hovedbygning fra Nationalmuseet (besøkt 14. august 2014)
  4. ^ «Sag: Den gamle Rytterkaserne» (dansk). Fredede & bevaringsværdige bygninger / Slots- og Kulturstyrelsen. Besøkt 21. juli 2018.