Næsseslottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Næsseslottet i 2005

Næsseslottet ved Furesøen, Rudersdal kommune i Danmark ble oppført i 1783 av storkjøpmannen Frédéric de Coninck ved arkitekt Andreas Kirkerup. de Coninck kjøpte ruinene av en tidligere lystgård i nærheten, Dronninggaard, som var bygget i 1661 av Sophie Amalie, kong Frederik IIIs dronning.

Bygningen ble oppført i Louis-seize-stil i midten av en park med 8 like utsiktslinier som var blitt anlagt 100 år tidligere. Arealet strekker seg mot øst til Kongevejen og Rudersdal.

De Coninck var fra Flandern og ansatte en landskapsarkitekt, Henri Devon – også fra Flandern – til å forestå arbeidet med parken. Han hadde inspirasjon fra den sydengelske herregårdsparken og det ble til Danmarks første romantiske hage. Den ble beplantet med eksotiske trær og mange av dem eksisterer den dag i dag. Det ble anlagt slyngede stier og utsiktspunkter over Furesøen.

Utenfor den egentlige parken lot byggherren det tidligere Dronninggaard slott innrede til avlsgård. Han skaffet seg også Kaningården syd for Næsset og landstedet Frederikslund.

Paviljongbygningene i haven ble tilføyet rundt 1900 ved arkitekt Axel Berg, som samtidig restaurerte slottet.

Røde Kors benyttet Næsseslottet som det første asylsenter for flyktninger i 1984.

I nyere tid er parken rundt slottet blitt renovert. Selve slottet er blitt omgjort til et privat kontorhotell.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Næsseslottet ble fredet i 1918, fredningen utvidet i 1954 og 1990. Fredningen omfatter ti bygninger med omgivelser som blant annet inkluderer flere skulpturer og minnesmerker.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]