André Michaux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
André Michaux
Født8. mars 1746[1]Rediger på Wikidata
Versailles
Død11. okt. 1802[2][3][1]Rediger på Wikidata (56 år)
Toamasina
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, karsporeplanteekspert, bryolog, botaniker Rediger på Wikidata
BarnFrançois André Michaux
NasjonalitetFrankrike
Medlem avAcadémie d'agriculture de France
Det franske vitenskapsakademiet
Société des observateurs de l'homme

Tittelbladet til Flora Boreali-Americana.

André Michaux (født 8. mars 1746 i Satory; død 11. oktober 1802Madagaskar) var en fransk botaniker og forskningsreisende. Hans offisielle botaniske autorforkortelse er Michx.“.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Michaux ble født i Satory som senere er blitt del av Versailles. Etter under ett års ekteskap føde hans hustru, og da begynte han å studere botanikk under Bernard de Jussieu. I 1779 botaniserte han en tid i England, i 1780 utforsket han i Auvergne, Pyreneene og i det nordlige Spania. Den franske regjering sendte ham i 1782 på botanisk oppdrag til Persia. Reisen begynte dårlig, idet arabiske røvere frastjal ham hele utrustningen hans, på noen bøker nær. Han fikk imidlertid innflytelsesrik hjelp i Persia, etter at han hadde klart å kurere sjahen fra en alvorlig sykdom. Etter to år vendte han tilbake til Frankrike med et flott herbarium, og dessuten med mange orientalske planter til botaniske hager i hjemlandet.

Kong Ludvig XVI utnevnte ham til kongelig botaniker og sendte ham i 1785 til Nord-Amerika. Han skulle undersøke om det der var planter som kunne være av nytte for Frankrike. Sammen med sønnen François André (1770-1855) dro han rundt i Canada, Nova Scotia og USA, I 1786 etablerte han et støttepunkt i form av en hage i Charleston (Sør-Carolina), og den bestod i ti år. Herfra foretok han mange ekspedisjoner til flere områder i Nord-Amerika. Han beskrev og navngav mange nordamerikanske planter. Han samlet også mange planter og frø som han så sendte til Frankrike, for eksempel amerikagulved og storbladmagnolia. Samtidig introduserte han mange arter til Nord-Amerika fra andre verdensdeler, blant annet kaukasisk alm, Osmanthus fragrans, Lagerstroemia indica, Albizia julibrissin, ginkgo og Camellia sinensis.

På hjemreisen til Frankrike i 1797 led han skipbrudd og mistet mesteparten av den medbragte samlingen. I 1800 seilte han med Nicolas Baudins Australia-ekspedisjon, men gikk fra borde på Mauritius etter stridigheter med kapteinen. Han reiste derfra til Madagaskar for å studere floraen der, og døde der i tropisk feber i 1802.

Han gjorde det meste av sitt botaniske arbeid ute i det fri. Han har bidratt vesentlig til innsikten både om Orientens og Amerikas botanikk.

Plantearten Michauxia L'HÉRIT fra klokkefamilien (Campanulaceae) er oppkalt etter ham, og dessuten plantearter som for eksempel Lilium michauxii. En skog i Pennsylvania, en øy, og Réserve écologique André-Michaux[4] i Québec er også oppkalt etter ham.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Histoire des chênes de l'Amérique septentrionale, 1802–1804.
  • Flora Boreali-Americana. 2 Bind, Levrault, Paris und Straßburg 1803; 2. opplag 1820 (finnes også som PDF).

Hans sønn François-André offentliggjorde

  • Histoire des arbres forestiers de l'Amérique septentrionale, (3 bind, 1810–1813).

Ene engelsk oversettelse kom 1817–1819: The North American Sylva.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6m61zjm, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ annuaire prosopographique: la France savante, CTHS person-ID 105870, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID michauxa[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Réserve écologique André-Michaux, Île André-Michaux, Commission de toponymie du Québec
  5. ^ The North American Sylva. D. Rice and A. N. Hart, Philadelphia 1857

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]