Hopp til innhold

Lagerstroemia indica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagerstroemia indica
Nomenklatur
Lagerstroemia indica
L.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenmyrteordenen
Familiekattehalefamilien
SlektLagerstroemia
Økologi
Utbredelse: Asia

Lagerstroemia indica er en løvfellende busk eller lite tre i kattehalefamilien.

Den blir opptil 7 m høy. Barken er glatt og grårosa. Bladene sitter motsatt, men lengst ut på greinene sitter de spredt eller tre sammen. De er sittende eller har en kort, opptil 2 mm lang stilk. Bladene er avlange, mørkegrønne, 2,5–7 cm lange, 1,5–4 cm brede og helrandede. De er enten helt glatte eller har noen hår på nervene på undersiden. Høstfargen er gul, oransje eller rød.

Blomsterstanden er endestilt, pyramideformet, 7–20 cm lang og består av mange blomster som sitter tett. Blomstene er sekstallige med 36–42 pollenbærere. Kronbladene er runde, svært krøllete, 1,2–2 cm lange og kan være purpur, røde, rosa eller hvite. Frukten er en avlang, 1–1,3 cm lang kapsel med 4–6 kammer. Frøene har vinge og er 8 mm store. Blomstringen skjer i juni–september, og kapslene er modne i september–november.

Lagerstroemia indica vokser vilt i Asia fra Pakistan, India og Sri Lanka østover til Kina, Japan, Indonesia og Filippinene. Den er en populær hageplante på grunn av den praktfulle blomstringen, men dyrkes også på grunn av høstfargene og barken som er vakker om vinteren. Den er avhengig av lange somre med kontinuerlig varme og dyrkes blant annet i Sør- og Øst-Europa. Den er vanlig plantet i Sørstatene i USA der den kalles crape myrtle. Arten er ikke hardfør nok til å brukes i Norge.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]