Tebusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Camellia sinensis»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tebusk
Tebusk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Camellia sinensis
(L.) Kuntze
Norsk(e) navn: tebusk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: lyngordenen
Familie: tebuskfamilien
Slekt: Camellia
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat:
Utbredelse:

Tebusk (Camellia sinensis) er en plante hvis blader og knopper brukes til å produsere te. Den tilhører slekten Camellia i familien Theaceae.

De to hovedvariantene Camellia sinensis og Camellia sinensis var. assamica dyrkes til henholdsvistil kinesisk og indisk te. Hvit te, gul te, grønn te, oolong te, pu-erh te og svart te kommer alle fra disse to variantene av tebusken, men blir behandlet forskjellig for å oppnå varierende grad av oksidasjon, som grovt sett definerer de ulike typene.

Camellia sinensis

Nomenklatur og taksonomi[rediger | rediger kilde]

Tebusken har vært kjent og dyrket svært lenge. Linnés navn på planta i Species Plantarum (1753) var Thea sinensis. Robert Sweet skiftet alle tidligere Thea-arter til Camellia i 1818. Navnet «sinensis» betyr «fra Kina» på latin.

Slekta Camellia fikk navnet av Linné til ære for Georg Kamel (1661-1706), en tsjekkiskfødt jesuitt, apoteker og misjonær til Filippinene som blant annet opprettet den første botaniske hagen på Filippinene.

Fire varianter av Camellia sinensis er anerkjent. Av disse blir C. sinensis og C. s. var. assamica vanligvis brukt til te. C. s. var. publimba og C. s. var. dehungensis blir iblant brukt lokalt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Camellia sinensis stammer fra Øst-, Sør-, og Sørøst-Asia, men dyrkes nå over hele verden i tropiske og subtropiske strøk.

Camellia sinensis er en eviggrønn busk eller et lite tre som vanligvis blir trimmet til to meter eller mindre når den dyrkes for sine blader. Den har en sterk hovedrot. Blomstene er gul-hvite, 2.5-4 cm i diameter med 7 til 8 blader.

Frøene av Camellia sinensis og Camellia oleifera kan bli presset for teolje, en søt matolje.

Bladene er 4-15 cm lange og 2-5 cm brede. Friske blader inneholder cirka 4% koffein. De unge, lysegrønne bladene er best for produksjon av te, og har korte hvite hår på undersiden. Eldre blader er dypgrønne. Forskjellige blader produserer forskjellige te-egenskaper, siden deres kjemiske sammensetning er forskjellig. Vanligvis høstes knoppene og de første to eller tre bladene til videre behandling.

Dyrking[rediger | rediger kilde]

Camellia sinensis dyrkes hovedsakelig i tropiske og subtropiske strøk, i områder med minst 127 cm årlig nedbør. Tebusken foretrekker en næringsrik og fuktig mark under direkte eller delvis solskinn, og kan dyrkes til de amerikanske hardførhetssonene 7 til 9. Men variantene som dyrkes kommersiell kan finnes fra ekvator til Cornwall i Storbritannia. Mange av tesortene av høy kvalitet blir dyrket på store høyder, opp til 1 500 moh, hvor buskene vokser saktere og bladene dermed får en mer intensiv smak.

Tebusken vil vokse til et lite tre hvis det er uforstyrret, men dyrkede busker beskjæres til hoftehøyde for at det skal bli enklere å plukke fra dem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]