André Isoir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

André Isoir (født 1935 i Saint-Dizier) er en fransk klassisk musiker, organist og komponist.

Isoir studerte på École César-Franck (César Franck-skolen) med Édouard Souberbielle (orgel) og Germaine Mounier (piano). Ved Conservatoire de Paris studerte han med Rolande Falcinelli og tok førstepris i både orgel og improvisasjon i 1960. Han vant flere internasjonale orgelkonkurranser, bl.a. St Albans International Organ Festival i 1965, og tre år senere i Haarlem, Nederland vant han Prix du Challenge, den første franske organist som har oppnådd dette i historien. I 1974 fikk Isoir prisen fra Amis de l'Orgue (Orglets venner) for sine Variations sur un psaume Huguenot (Variasjoner over en Hugenott-salme).

Isoir har spilt inn mange CD-er og LP-er, særlig på Calliope plateselskap. I 2006 utga han sin 36. innspilling. Isoir har fått tallrike priser for sine innspillinger. Han har spilt inn mer enn 20 CD-er med orgelmusikk av Johann Sebastian Bach. Isoirs innspillinger av César Francks musikk for orgel i katedralen i Luçon er blitt lovprist. Han har heller ikke glemt musikk av ukjente, men gode komponister. Isoir har også spilt inn komplette verker av Nicolas de Grigny.

André Isoir var ansatt som organist i den eldste kirken i Paris, Saint-Germain-des-Prés. Norske organister som har studert hos Isoir er Liv-Benedicte Bjørneboe og Oddbjørn Sæbø.