Liv-Benedicte Bjørneboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liv-Benedicte Bjørneboe
Født12. okt. 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Oslo
BeskjeftigelseKomponist, musiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentOrgel

Liv-Benedicte Bjørneboe (født 12. oktober 1965 i Oslo) er en norsk organist, kantor og komponist.[1]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hun har sin musikkutdannelse fra kirkemusikklinjen ved Trøndelag musikkonservatorium i Trondheim[2] og fra Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt ved Paris. Hun har studert orgelspill med Bjørn Kåre Moe og Per Fridtjov Bonsaksen i Trondheim og med André Isoir[2] i Paris.

Organist og komponist[rediger | rediger kilde]

Hun har vært organist og kantor i Tiller kirke[2] (1985–1989), Charlottenlund kirke (1989–1993), Hallset kirke (1993–1999) og Bakke kirke[2] (siden 1999), alle i Trondheim.

Bjørneboe har gitt orgelkonserter i Norge (blant annet i Nidarosdomen og Oslo domkirke), Frankrike[2], Tyskland, Finland og Sverige, og har flere ganger spilt sammen med Trondheim Symfoniorkester. Hennes siste orgelkonsert var for å hedre George Floyd og familien hans. Hun har også engasjert seg i gregoriansk sang og deltatt på kurs blant annet hos benediktinermunkene i Solesmes i Frankrike. Som komponist har hun hentet hun mye inspirasjon fra denne sangen.

Ved flere anledninger har Bjørneboes musikk blitt fremført i NRK Radio og TV. Hun har vært ansatt som organist og kantor i Trondheim siden 1985, ved Bakke kirke siden 1999. Hun har gitt ut to CD-er med egne komposisjoner på plateselskapet Euridice: I 2005 ga hun ut musikkalbumet Organ and Chamber Music og i 2009 kom Aria. CD-ene distribueres av Musikkoperatørene. Bjørneboe medvirker ellers på Ove Bjørkens album Landstryker fra 1996.

Liv-Benedicte Bjørneboes Allegro for cello og orgel er også brukt som lydspor i filmen deUSYNLIGE av Erik Poppe.[3][4]

Verksliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • 1991 Organ And Chamber Music (CD)[5]
  • 2008 Aria (CD)[3][6]
  • 2008 Five Works for Cello and Organ : from the movie deUSYNLIGE (notehefte) [4]

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun er datter av billedkunstnerne Marit Aabel og Bjørn Bjørneboe, og søster av billedkunstneren Esther Maria Bjørneboe. Broren Andreas Bjørneboe er danser og koreograf.[2]

Hennes grandonkler er Per Aabel og Jens Bjørneboe.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nergård, Halldis (20. desember 2015). «(+) Organistens julefavoritter». adressa.no. Besøkt 4. april 2021. «Selv etter flere daglige repetisjoner går kantor Liv Benedicte Bjørneboe aldri lei av å spille «Deilig er jorden».» 
  2. ^ a b c d e f g «Liv-Benedicte i moll». adressa.no. 3. november 2000. Arkivert fra originalen 7. desember 2021. Besøkt 4. april 2021. «Med grandonkler som Jens Bjørneboe og Per Aabel har hun litt å slekte på. Men Liv-Benedicte Bjørneboe ble verken anarkistisk forfatter eller skuespiller -hun ble kirkeorganist. (---) Liv-Benedicte henter opp en brun skolefrøkenveske og fra den et hefte hvor det står «Festmusikk for orgel av Liv-Benedicte Bjørneboe». Liv-Benedicte komponerer musikk. (---) Hun kommer fra et ekte kunstnerhjem. Faren, Bjørn Bjørneboe, gikk gjennom et karrièreskifte fra prest til billedkunstner. Etter 20 år som prest i Den norske kirke, i Bjarkøy kommune i Troms og i Nidarosdomen i Trondheim, valgte han å bli billedkunstner på heltid. | Også Liv-Benedictes mor, Marit Aabel, er billedkunstner. | Lillebroren Andreas har livnært seg som profesjonell danser i USA og Canada de siste ti årene. Nå er han i ferd med å etablere en ny karrière som koreograf. | Lillesøsteren Esther Maria er også billedkunstner.» 
  3. ^ a b Metromedia.no (2008). «Aria - Bjørneboe, Liv-Benedicte». lawostore.no. Besøkt 4. april 2021. «Liv-Benedicte Bjørneboe lanserer sin andre utgivelse med egne verk. Hun er kjent som komponist bak musikken til den norske filmen ?De usynlige?. Hun har skrevet en lang rekke med kirkemusikalske verk og har utgitt flere av disse på forlaget Cantando. På denne utgivelsen har hun tatt med nye verk for sang, trompet, violin, cello og obo ? alle i samspill med klaver og orgel. Innspillingen er gjort i Rainbow studio og i Steinkjer kirke. Liv-Benedicte Bjørneboe er organist i Trondheim. Hun er utdannet fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt ved Paris. Hun har studert piano med Liv Glaser i Oslo, orgelspill med Bjørn Kåre Moe og Per Fridtjov Bonsaksen i Trondheim og André Isoir i Paris.» 
  4. ^ a b «Five works for Cello and Organ : from the movie deUSYNLIGE (Bjørneboe)». notebutikken.no. Besøkt 4. april 2021. 
  5. ^ Metromedia.no (1991). «Organ And Chamber Music - Bjørneboe, Liv-Benedicte». lawostore.no. Besøkt 4. april 2021. «Liv-Benedicte Bjørneboe ga en konsert i Levanger kirke 6. mars i år med egne komposisjoner. Verkene er skrevet i en egenartet, men iørefallende stil: noen av dem kan karakteriseres som impresjonistiske og flere av dem er inspirert av gregoriansk sang. Minimalistiske elementer finnes også i denne musikken. Disse verkene er komponert med utgangspunkt i orgel og kirkerommet og halvparten av dem er for orgel solo. I tillegg er det musikk for cello og orgel, obo og orgel, trompet og orgel og sang og orgel. Etter konserten, som var svært vellykket, uttrykte orgelbygger Nils-Harald Torkildsen et sterkt ønske om at akkurat denne musikken burde være den første CD-en som ble spilt inn på orgelet. Orgelet er bygd for spesielt å kunne fremføre romantisk musikk, men passer også ypperlig til Bjørneboes. Nå foreligger CD-en og lanseringskonserten er søndag den 11. desember kl 19.00 i Levanger kirke.» 
  6. ^ «Organist og komponist». www.bt.no. 11. november 2009. Besøkt 4. april 2021. «Liv-Benedicte Bjørneboe er en norsk organist og komponist med en allsidig fartstid bak seg, og med utgivelsen «Aria» presenteres både orgelverk og kammermusikk ispedd sang. | Det er åpenbart at Bjørneboe er en ærlig og reflekterende musiker og toneskaper som avgjort lykkes best i orgelverkene sine.»