André-Hercule de Fleury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
André-Hercule de Fleury
Cardinal de Fleury by Rigaud.jpg
Født 22. juni 1653
Lodève
Død 29. januar 1743
Paris
Utdannelse Lycée Louis-le-Grand
Nasjonalitet Frankrike
Religion Den romersk-katolske kirke
Medlem av Académie française, Det franske vitenskapsakademiet, Académie des inscriptions et belles-lettres

André-Hercule de Fleury (født 22. juni 1653 i Lodéve i Frankrike, død 29. januar 1743 i Issy nær Paris) var en av Den katolske kirkes kardinaler og en statsmann under kong Ludvig XV.

Han ble biskop av Fréjus i 1698, en stilling han hadde til 1715. Kort før sin død i 1715 utnevnte Ludvig XIV ham til en som skulle ta seg av hans oldesønn, den kommende Ludvig XV.

Kongen gjorde Fleury, som da var 73 år, til sin ledende minister i juni 1726, men han bar aldri tittelen førsteminister (premier ministre). Han ble kreert til kardinal 11. september samme år av pave Benedikt XIII.

Han ville bringe landets økonomi på fote igjen blant annet ved å føre en konsekvent fredspolitikk med England.[trenger referanse] I utenrikspolitikken var hans ønske å opprettholde freden, noe han delte med Robert Walpole, og de to gamle fiendene avstod fra krig i løpet av den tiden Fleury virket.[trenger referanse]

Frankrike ble dratt inn i Den østerrikske arvefølgekrig, blant annet som en følge av brødrene den hensynsløse agitasjonen til brødrene Belle-Isle.[trenger referanse] Belle-Isle inngikk en allianse med Preussen i 1741 og gikk inn i krigen mot Østerrike. Fleury døde mens arvefølgekrigen pågikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]