Anders Frostenson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Frostenson
Anders Frostenson.jpg
Født23. april 1906Rediger på Wikidata
Loshults församlingRediger på Wikidata
Død4. februar 2006Rediger på Wikidata (99 år)
ÖrebroRediger på Wikidata
Ektefelle Ulla Lidman-FrostensonRediger på Wikidata
Barn Sven Frostenson, Karin FrostensonRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oversetter, prest, salmedikter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Anders Frostenson (født 23. april 1906 i Loshult i Osby kommun i Skåne i Sverige, død 4. februar 2006 i Örebro) var prest og forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Anders Frostenson var eldsta barnet i en søskenskare på fem barn. I sin ungdom studerte han språk, litteraturvitenskap og teologi ved Lunds universitet, og tok en fil.kand. i engelsk, slaviske språk og filosofi i 1928.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1932 ble han ordinert til prest og begynte året etter sin tjeneste i Gustav Vasa-menigheten i Stockholm. Noen år senere flyttet han til Lovö-menigheten, der han ble til han pensjonerte seg i 1971. I 1977 grunnla han Anders Frostensons Stiftelse, med det siktemål å «fremme fornyelsesarbeidet med salmer og viser». I 1981 ble han hedersdoktor i teologi ved Lunds universitet.

Frostenson var aktiv i salmebokarbeidet for Svenska Kyrkans salmebøker av både 1937 og 1986. Han regnes som en sentral fornyer av den svenske salmen i både innhold og form, særskilt gjennom sine bidrag til barnesalmeboken «Kyrkovisor». Bråket rundt hans salmer til 1937-salmeboken førte til at han trakk seg tilbake fra den skrivende arenaen i over ti år. Et av hans kjennetegn var at han ville skrive tekstene i samhandling med egne bevegelser og slik formidle salmens iboende bevegelse og energi. Det var visstnok ytterst sjelden han forfattet en ny salme mens han satt ved et skrivebord. Kjennetegnet for hans arbeid med salmer har blitt beskrevet som en streven etter å forenkle tekstene og ut fra et teologisk perspektiv skape mer sangbare salmer.

Gjennom Kirkenes Verdensråds salmebok, der Frostenson hadde skrevet seks av de åtte svenske salmene, kom han til å inspirere salmediktere over hele verden.

I Svenska Kyrkans salmebok fra 1986 er han representert med hele 146 originaltekster, oversettelser og bearbeidelser.

Frostenson debuterte med diktsamlingen «Löftets båge» («Løftets bue») i 1931, og skrev en avhandling om Kristusbildene i salmene på 1940-tallet. I den brede utgivelsesfloraen hans finner man også lyrikktolkninger av Rainer Maria Rilke og Paul Claudel.

I 2003 utgav han «Dogmat och dikten: om psalmskrivandets grunder» i samarbeid med Erik Routley og Anna-Britta Bodén. Han produserte filmer om svenske diktere som Nils Ferlin og Jan Fridegård.

Ved begravelsen i Olaus Petri-menigheten, 31. mars 2006, forrettet erkebiskop KG Hammar sin eneste begravelse som erkebiskop. Frostenson er begravet ved Lovö kirke.

I 1941 ble han gift med Ulla Lidman-Frostenson (datter av forfatteren Sven Lidman), misjonær og medlem av Riksdagen, men hun døde i 1962. Deretter var han gift med Gerd Anne-Marie Sjöstedt fra 1965 til 1968 og med Sigrid Vera Kristina Frostenson Hausel fra 1970 til 2001.

Litteratur[rediger | rediger kilde]