Andøya Rakettskytefelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 69°17′38,9″N 16°1′14,9″Ø

Arr kan også ha andre betydninger.
Rakett utstilt utenfor Andøya Rakettskytefelt
Utsikt til rakettskytefeltet om sommeren
Utsikt til rakettskytefeltet om vinteren

Andøya Rakettskytefelt er et senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. Andøya Rakettskytefelt er lokalisert i Oksebåsen på Andøya, som ligger 5 km sørvest for Andenes i Andøy kommune i Nordland fylke. Anlegget er også utstyrt med en rekke bakkeinstrumenter som benyttes i utforskningen av det nære verdensrom. Det fokuseres særlig på den polare atmosfæren i høydeområdet mellom 70 og 2000 kilometer.

Andøya Rakettskytefelt (ARS) er en av Nord-Norges mest høyteknologiske bedrifter og har 70 ansatte.

Den første raketten, Ferdinand I ble skutt opp 18. august 1962, og ved årsskiftet til 2012 var det sendt opp mer enn 1000 raketter fra Andøya Rakettskytefelt.

Andøya Rakettskytefelt har et utstrakt samarbeid med en rekke internasjonale forskningsmiljøer, og siden 1962 har mer enn 100 universiteter og forskningsinstitutter fra hele verden benyttet seg av anleggets tjenester.

Andøya Rakettskytefelt er et aksjeselskap og 10 % av aksjene eies av Kongsberg Defence Systems og Nærings- og handelsdepartementet eier de øvrige 90 %, som igjen forvaltes av Norsk Romsenter.

Andøya Rakettskytefelt driver også SvalRak på Svalbard.

Andøy rakettskytefelt har ukentlig elever fra Andøy videregående skole, der det finnes en egen linje for romteknologi kombinert med studiespesialisering for 3. årselever.

Raketthendelsen på Andøya januar 1995[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Raketthendelsen på Andøya

25. januar 1995 var det en spesiell hendelse på Andøya ved at en rakett som ble skutt opp fra ARS utløste alarmberedskap i Russland. Den ble fanget opp av radar og tatt for å være et Trident-missil skutt opp fra en amerikansk ubåt i Norskehavet. Bildene av Boris Jeltsin med atomkofferten sin gikk verden rundt, før man oppdaget at rakettens bane var feilberegnet av russerene. Raketten som ble skutt opp var en Black Brant-rakett som passerte over Svalbard. Hvorfor det skulle kunne være noen grunn til å tro at dette var en militær rakett er uvisst. Alle varslingsprosedyrer før oppskytningen var fulgt. Dette betyr at også Russland hadde fått beskjed om den planlagte oppskytningen, noe som er en del av standard prosedyre før oppskyting av rakett fra ARS.

Eksterne lenker og referanser[rediger | rediger kilde]