Nonsblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anagallis arvensis»)
Nonsblom
Nomenklatur
Lysimachia arvensis
(L.) U.Manns & Anderb.
Populærnavn
Nonsblom, rødarve
Hører til
fredløsslekten(Lysimachia),
nøkleblomfamilien(Primulaceae),
Ericales, Asteridae
Økologi
Habitat: havstrand, åker og forstyrret grunn
Utbredelse: Norge: Spredt i Sør-Norge til Trondheim, men den er også funnet i Tromsø.

Fins vidt utbredt i Europa, Vest- og Sentral-Asia Utbredelseskart: [1]

Nonsblom er en plante i nøkleblomfamilien. Synonym: Anagallis arvensis L. Dette har vært det vitenskapelige navnet på nonsblom intil nylig, da den ble flyttet til fredløsslekten[2].

Den er giftig.

Navnet nonsblom er et nokså seint påfunn av norske botanikere, det dukket først opp i Våre ville planter (1956). Tidligere ble den kalt rødarve. Det viser til det gamle måltidsnavnet non, siden blomsten lukker seg tidlig på ettermiddagen[3].

Navnet Anagallis er brukt av Dioskorides, det fins flere forklaringer på hva det betyr[4].[5]. Artsnavnet arvensis betyr fra eller som tilhører åkeren.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Krypende eller opprett stengel, 5-30 cm høy. Motsatte blader som er eggformetog og har underside med brune kjertelprikker. De femtallige blomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene på lange skaft. De er mønje- eller mursteinsrøde. Det fins en blåfiolett form som er svært sjelden i Norge, formen azurea. Blomstene er bare åpne noen timer midt på dagen. Kapselen er en kuleformet lokkapsel[6][7].

Annet[rediger | rediger kilde]

Har tidliger vært brukt medisinsk, men den inneholder giftige saponiner, særlig cyklamin, som også fins hos alpefiol-artene. Den nevnes av Plinius og Dioskorides, men er lite kjent nå. Det er lite tradisjon for å bruke den i norsk folkemedisin, og den nevnes ikke av Ove Arbo Høeg[8]. Urtekilden advarer mot medisinsk bruk, siden giftinnholdet er variabelt og vanskelig å forutse[9].

På engelsk heter nonsblom Scarlet Pimpernel, det er også navnet på et populært skuespill av Emma Orczy med handling fra den franske revolusjon.

Norsk rødliste for 2010 [10] sier den kan betraktes som trygg i norsk flora. Det er usikkert om den er innført eller opprinnelig.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 26. januar 2015.  Artsportalen
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 26. januar 2015. 
  3. ^ http://www.uib.no/filearchive/aarringen-2007.pdf Årringen 2007 Bergen Museum - Universitetet i Bergen
  4. ^ http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/anag_arv.htm Arkivert 3. januar 2015 hos Wayback Machine. Urtekildens planteleksikon
  5. ^ Jens Corneliuson "Växternas namn Whalstrøm & Widstrand 1997
  6. ^ http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/anag_arv.htm Arkivert 3. januar 2015 hos Wayback Machine. Urtekildens planteleksikon
  7. ^ Lid & Lid: Norsk Flora, Det Norske Samlaget, 2005
  8. ^ Ove Arbo Høeg "Planter og tradisjon" Universitetsforlaget 1976
  9. ^ http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/anag_arv.htm Arkivert 3. januar 2015 hos Wayback Machine. Urtekildens planteleksikon
  10. ^ [1] Arkivert 2015-01-16, hos Wayback Machine. Artsportalen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]