Amund Venger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amund Venger
Amund Venger Mai 2009A.jpg
Amund Venger, mai 2009
Født19. oktober 1943
Norge
Død14. september 2013 (69 år)
Ektefelle Kari Kirkeby Venger
Beskjeftigelse Agronom
Parti SenterpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Amund Venger (født 19. oktober 1943, død 14. september 2013 i Eidsvoll) var en norsk agronom og politiker (Senterpartiet). Han tilhørte Røkholt-Venger ætten som sønnesønn av landbruksminister Anders Venger.

Han var statssekretær ved Miljøverndepartementet og fylkeslandbrukssjef 1984-1986 under Kåre Willochs regjering. Deretter assisterende generalsekretær og generalsekretær i Norges Bondelag.[1] Han var medlem i Eidsvoll menighetsråd og en forkjemper for statskirkeordningen.

Nei til EU[rediger | rediger kilde]

Amund Venger var en sentral figur under EU-kampen.

Venger var også viktig under oppryddingen i organisasjonen Nei til EU. Etter at kampen var vunnet satt organisasjonen igjen med flere regninger enn de hadde penger til å betale. Amund Venger var på det tidspunktet både generalsekretær i Norges Bondelag og Bondelagets mann i Nei til EU. Han sørget for at omtrent halvparten av gjelda ble betalt, det bidro til at SV og andre organisasjoner også betalte sin del.

Konflikten med Norges Bondelag[rediger | rediger kilde]

Konflikten oppsto da Venger ble presset til å slutte som generalsekretær etter EU-avstemningen i 1994. Han inngikk da en avtale om at han fortsatt skulle være ansatt i Bondelaget og ha samme lønn som før, fram til fylte 60 år. I ettertid var partene uenige om innholdet i arbeidsavtalen.[trenger referanse] 7. mars 2007 inngikk de et forlik som løste alle uenigheter mellom partene.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Holmsen, Andreas: Røkholt-Venger ætten. En slektsoversikt. Flekkefjord 1943. 45pp. [MH]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amund Venger til minne. Nationen, 21. september 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
  
Generalsekretær i Norges Bondelag
(1988–1995)
Etterfølger:
 Harald Milli