Amorpha juglandis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amorpha juglandis
Amorpha juglandis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Amorpha juglandis
Fabricius, 1777
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Amorpha
Habitat: løvskog
Utbredelse: Nord-Amerika

Amorpha juglandis er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne arten, som ofte blir regnet til slekten Laothoe, lever i Nord-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 45 – 75 mm), brun svermer. Kroppen er mindre strømlinjeformet enn hos mange andre svermere. Hodet er temmelig lite med reduserte munndeler, antennene er nokså lange og tydelig fjærformede hos hannen. Vingene er brede med bølgete ytterkant. Forvingen er lysebrun med et bredt, trekantet, mørkere tverrbånd nær midten. Av og til er bare den nedre delen mørkere. Utenfor dette tverrbåndet er det en smal, brun tverrlinje. Bakvingen har to smale, brune tverrlinjer. Som hos den nærtbeslektede slekten Laothoe hviler denne svermeren med forkanten av bakvingen stikkende ut foran forvingen, den kan da ligne på et vissent blad. Larven er grønn, hele overflaten kledt med små, hvite vorter. Den har tynne, lyse skråstriper på sidene, en tykkere, gul skråstripe ender ved hornet på bakkroppen, som er piggete. Hodekapselen er sterkt tilspisset fremover.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på en rekke forskjellige løvtrær: hickory (Carya), valnøtt (Juglans), or (Alnus), hassel (Corylus), bøk (Fagus) og humlebøk (Ostrya). Den kan lage en pipende lyd om den blir forstyrret. De voksne svermerne flyr om natten, og tar ikke næring til seg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne svermeren finnes i USA og det sørlige Canada fra Atlanterhavskysten til Rocky Mountains.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Amorpha juglandis. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]