American Dreamz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Dreamz
orig. American Dreamz
Generell informasjon
SjangerSort komedie / satire
Utgivelsesår2006
Prod.landUSA
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPaul Weitz
ManusforfatterPaul Weitz
SjeffotografRobert Elswit
KlippMyron I. Kerstein
Foran kamera
MedvirkendeHugh Grant
Dennis Quaid
Mandy Moore
Willem Dafoe
Annen informasjon
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere30. juni 2006 (NOR)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

American Dreamz er en amerikansk satirisk film fra 2006. Den handler om Sally som ønsker å bli musikkstjerne ved å delta i Reality-serien American Dreamz, som er et musikkprogram lik Idol. For å oppnå berømmelse må hun forlate kjæresten sin, og heller fokusere på den mannlige programverten. I mellomtiden reiser en arabisk gutt til USA for å besøke slektningene sine, og han blir en av deltakerne i TV-serien ved en tilfeldighet. I tillegg bestemmer USAs president seg for å opptre i serien, for at han ikke skal føle seg så deprimert. American Dreamz ble sluppet på DVD i Storbritannia on 2. juli 2006, og ble sluppet i USA den 17. oktober 2006.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Om morgenen etter å ha blitt gjenvalgt som president, bestemmer USAs president Joseph Staton (spilt av Dennis Quaid) seg for å lese avisen for første gang på fire år. Deretter begynner han å bli deprimert. Begynner å lese aviser som besatt, og hans "svart-hvite" syn på samfunnet ikke var sånn han tidligere trodde, og han holder seg stort sett på soverommet i pyjamas. Forferdet over presidentens tilsynelatende nervøse sammenbrudd forsøker stabssjefen hans (spilt av Willem Dafoe) å få ham tilbake i medias søkelys, og få ham inn som dommer til ett populært TV-program - det ukentlige talent-programmet American Dreamz.

Programmet blir arrangert av den ekstremt selv-sentrerte Martin Tweed (spilt av Hugh Grant) som alltid er på jakt etter nye kjendiser. Nye håpefulle artiser inkluderer Sally Kendoo (spilt av Mandy Moore), hennes kjæreste William Williams (spilt av Chris Klein) og Omer Obeidi (spilt av Sam Golzari). Moren til Omer døde under et amerikansk angrep i Midtøsten, og etter det Omer radikalisert som jihadist. Han var skuespiller i en instruksjonsfilm for å rekruttere nye terrorister, men han var for klønete. Interessen hans for melodier og sang var heller ikke særlig populær i resten av gruppen. Derfor ble han sendt til USA for å avvente videre instruksjoner, men gruppen regnet med at de ikke kunne bruke ham til noe. Omer flyttet til California og bor hos familie, inkludert fetter Iqbal som håper å bli valgt som deltaker til American Dreamz. Men ved en misforståelse blir Omer valgt i stedet. Iqbal blir først sint, men forsøker deretter å hjelpe Omer til å vinne.

Terror-organisasjonen hans ser nå en mulighet: Omer får beskjed om å komme seg til finalen, og drepe USAs president i et selvmordsangrep. Han lykkes med å komme til finalen, og skal sette sammen en bombe etter å ha kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen. Små eksplosiver er forkledd som tyggegummi, men Omer ombestemmer seg og legger igjen bomben i en søppel-kurv på et toalett. Sally Kendoo er den andre finalisten. Tidligere dumpet hun kjæresten William. Dette drev William til å melde seg inn i militæret, sendt til Irak-krigen, ble skadd og deretter sendt tilbake til USA. I forbindelse med TV-programmet og etter insistering fra hennes agent, Chet Krogl (spilt av Seth Meyers), må Sally late som hun fremdeles elsker William.

William foreslår å gifte seg med Sally, noe hun avviser. Men hennes agent Chet ønsker å øke hennes popularitet og sannsynlighet for å vinne showet ved at William frir til henne under selve finalen. Men William blir vitne til at Sally har sex med dommer Martin Tweed, og han blir rasende. William kaster forlovelsesringen, og ser bomben som Omer kastet tidligere. William kommer deretter ut på scenen, og truer med å detonere den. Alle evakuerer, men William begynner å synge. Mot slutten av sangen detonerer han bomben, og dreper både seg selv og Martin Tweed. Filmen viser deretter mennesker som bruker mobiltelefonene sine for å stemme frem en vinner. Det avsløres etterhvert at William ble kåret til vinner av American Dreamz.

Filmen avslutter med en epilog som forteller hva de involverte driver med etter at TV-programmet var ferdig. Omer ble en suksessfull stjerne i hans eget Broadway-show, der han fremførte en scene fra den kjente musikalen Grease. Presidenten utnevner sin kone til hans nye stabssjef. Og Sally Kendoo blir valgt som den nye programlederen til neste sesong av American Dreamz.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata