Amarillosapote

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amarillosapote
Nomenklatur
Pouteria campechiana
Baehni
Populærnavn
amarillosapote,
canistel
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenlyngordenen
Familiesapodillefamilien
UnderfamilieChrysophylloideae
SlektPouteria
Økologi
Habitat: tropisk skog
Utbredelse: Belize, El Salvador, Guatemala, Mexico; dyrket andre steder

Amarillosapote eller canistel er frukten fra treet Pouteria campechiana i sapodillefamilien.

Det blir vanligvis ikke mer enn 8 m høyt, men på gunstige steder kan det bli 27–30 m høyt med en stammediameter på 1 m. Barken er brun og furete, og plantedelene inneholder mye lateks. De eviggrønne bladene sitter spredt, men de fleste sitter på enden av greinene. Bladene er avlange, 11–28 cm lange og 4–7,5 cm brede. Blomstene er hvite og dufter.

Frukten varierer mye i form og kan være kulerund med eller uten spiss, eggformet eller spoleformet. Lengden varierer mellom 7,5–12,5 cm og bredden mellom 5–7,5 cm. Det finnes også en buskaktig form, var. palmeri, med små, kulerunde frukter. Umoden frukt er grønn med hardt fruktkjøtt som inneholder lateks. Den modne frukten er skinnende gul med søtt, melent fruktkjøtt. Den inneholder 1–4 brune frø.

Arten er avhengig av tropisk eller subtropisk klima. Den vokser naturlig i Belize, El Salvador, Guatemala og sørlige Mexico. Artsepitetet campechiana viser til den meksikanske byen San Francisco de Campeche. Amarillosapote blir også dyrket blant annet på Bahamas og i Costa Rica, Sør-Florida og tropisk Asia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Frukt og frø