Alfred Comte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Comte
Alfred Comte 1914.jpg
Født4. juni 1895Rediger på Wikidata
DelémontRediger på Wikidata
Død1. november 1965Rediger på Wikidata (70 år)
ZürichRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotograf, flygerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SveitsRediger på Wikidata

Alfred Comte (født 4. juni 1895 i Delémont, død 1. november 1965 i Zürich) var en sveitsisk luftfartspioneer. Han var aktiv som pilot, fotograf, innstruktør, og også som en av de første luftfartsentreprenører og var vellykket i bygging av sivile og militære fly.

Comte flyr et Comte AC-2 - fly (~1926)
Comte AC-1

Liv[rediger | rediger kilde]

I en alder av 15 år bygde Alfred Comte en motorisert sykkel. Comte fikk flysertifikat i 1913 fra Aéro-Club de France. Ved starten av første verdenskrig tjenestegjorde han som pilot i det som da var Sveits' flyvåpen, deretter som instruktør for militær luftfart. I 1916 ble han båret ut natt flyreiser fra Delémont for å hindre luft plass brudd: Porrentruy hadde blitt bombet av fly av ukjent opprinnelse. Tyskland og Frankrike har samtykket til et Sveitsisk forslag til montering av lys-beacons langs den Sveitsisk-tysk-Frankrike grenser for å hindre ytterligere feil.[1]

5. November 1919 var han med å grunnlegge et flyselskap å tilby flyfoto og flyruter, Comte, Mittelholzer, og Co. I 1920 fusjonerte dette selskapet med økonomisk sterkere Ad Astra Aero. Alfred Comte var en hyppig deltaker i flystevner, drev med flyakrobatiskk, og var en pioner i flyruter fra Zürich til London. I desember 1920 etablerte han en flyskole med sine egne flybåter blant dem seks østerrikske Lohner TL-1917/R fly (CH-61 til CH-65) fra en base i Oberrieden ved bredden av Innsjøen Zürich. Under Andre verdenskrig var Comte tilbake til militær luftfart. og ble forfremmet til kaptein. Fra 1946 til 1950 drev han nok en gang en flyskole og var også involvert i etableringen av den private flyplassen Wangen-Rire på den sørlige bredden av innsjøen Obersee. Han trakk seg til slutt tilbake fra fly, og døde i 1965 i Zürich.

Alfred Comte Schweizerische Flugzeugfabrik[rediger | rediger kilde]

Mellom 1923 og 1935 var Alfred Comte konsentrert om flykonstuksjon og bygging og i sitt eget selskap, Alfred Comte Schweizerische Flugzeugfabrik. I alt rundt 40 fly ble bygget, med en ytterligere åtte Fokker D. VII på lisensen for det sveitsiske luftforsvaret. Selskapet hadde et godt rykte, men økonomisk var det ikke vellykket, og en brann ødela noen av Comtes konstruksjoner. Den store depresjonen rammet det lille selskapet hardt; Det hjalp ikke, selv om det gikk over til produksjon av stålrørsmøbler, og i 1935 ble det begjært konkurs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roland Eichenberger: Die Flugzeuge von Alfred Comte, Liebefeld 1968.
  • Roland Eichenberger. Alfred Comte (1895-1965), i: Schweizer Pioniere der Wirtschaft und Technik, Vol. 46. Glarus Verlag, Zürich 1987.