Zürichsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zürichsjøen
Zürichsee (tysk)
Zürisee (alemannisk/zürichtysk)
LandSveits
KantonZürich
Sankt Gallen
Schwyz
Areal 65,06 km²[1]
Høyde 406 moh.[1]
Lengde 42 km
Bredde 3,85 km
Dybde136 m (maks)[1]
51,7[1] m (snitt)[1]
Volum3,364[1] km³ 
Nedbørfelt 1 811 km²[1]
VassdragRhinen
TilløpLinth, Jona, Aabach, Wägitaler Aa, Hornbach
UtløpLimmat
Posisjon
Kart
Zürichsjøen
47°15′28″N 8°38′56″Ø

Zürichsjøen (tysk: Zürichsee) er en innsjø sørøst for Zürich i det sveitsiske Mittelland.

Zürichsjøen er en nordvest-sørøstlig-orientert bananformet innsjø, omgitt av fruktbart jordbruksland og åsrygger på begge bredder. I tillegg til Zürich som er Sveits' største by, er området rundt innsjøen tett befolket med en rekke småbyer og landsbyer.

Zürichsjøens hovedtilløp er elva Linth, som springer ut fra Tödi-massivet i kantonen Glarus. Linth møter innsjøen i den sørøstlige enden. Utløpet er elva Limmat i den nordvestlige enden, ved Zürich. Limmat er en del av vassdraget Aare-Rhinen.

Mellom Pfäffikon (Schwyz) og Rapperswil-Jona ble det i istiden dannet en morene som nesten deler sjøen i to. Halvøya som ble dannet kalles Hurden, og denne er blitt videre utbygget med bro for veitrafikk og jernbane (Seedamm von Rapperswil) og en trebro for fotgjengere. I noen sammenhenger blir begrepet «Zürichsjøen» bare brukt om innsjøen nedstrøms for morenen. Den andre delen, om lag en tredjedel av hele innsjøen, kalles Obersee.

En rekke ferjeruter krysser sjøen. Det største selskapet er Zürichsee-schiffahrtsgesellschaft (ZSG), som betjener ruten Zürich-Rapperswil, samt sightseeing-turer på Limmat. Et annet selskap er Zürichsee-Fähre Horgen-Meilen AG, som krysser innsjøen på tvers mellom stedene Horgen og Meilen.

Vannkvaliteten i Zürichsjøen er god, og det er flere populære strender langs bredden. 70 % av Zürichs forbruk av vann og drikkevann stammer fra sjøen[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]