Pininfarina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pininfarina SpA
Org.formAksjeselskap
Etablert1930
HovedkontorTorino, Italia
BransjeBildesign/produksjon
Grunnlegger(e)Battista Pininfarina
NøkkelpersonerAndrea Pininfarina
Styreformann/Adm.dir.
Paolo Pininfarina
Ass. styreformann
StyrelederAndrea Pininfarina
Adm. dir.Andrea Pininfarina
Antall ansatte3 562 (2006)
Nettsidehttp://www.pininfarina.com
Pininfarina Design Center i Italia.
Bilkarosseri på en Peugeot 406 Coupé signert Pininfarina.
Se også Battista Pininfarina, stifter av selskapet, sønnen Sergio Pininfarina og barnebarnet Andrea Pininfarina.

Carrozzeria Pininfarina er et selskap for bildesign og -bygging i Torino i Italia. Selskapet ble stiftet av den berømte designeren Battista Pininfarina, som kun var 150 cm høy og fikk tilnavnet Pinin «barn», som han senere i livet offisielt la til sitt fødenavn, Farina, noe som forklarer bokstaven 'F' i selskapets logo. Selskapet styres i dag av barnebarnet Andrea Pininfarina. Mange designere har arbeidet for selskapet, som har blitt et av de mest kjente bildesign- og konseptbil-selskapene i verden.

Pininfarina har gjort oppdrag for mange store bilmerker, blant annet Nash, Ferrari, Maserati, Cadillac, Peugeot, Alfa Romeo, Fiat, Jaguar, Volvo og Lancia.

Etter 2. verdenskrig var Pininfarina i dialog med flere bilfabrikker, og innledet et samarbeid med Nash Motors. I 1952 var Pininfarina i USA for å presentere modellen Nash Ambassador, som han hadde designet. I tillegg ble sportsbilen Nash-Healey bygget på Pininfarinas fabrikk i Torino i årene 1952 til 1954. På grunn av Nash Motors' markedsføring var dette første gang i historien at designeren bak en bilmodell ble et kjent navn. Avtalene mellom Pininfarina og Nash førte til stor produksjon av Pininfarinas designer, og bidro til at Pininfarina fikk en fot innenfor det amerikanske markedet. Senere, mot slutten av 1980-tallet, designet og produserte Pininfarina også en modell for General Motors, Cadillac Allanté, som ble produsert i USA og satt sammen i Italia.

Volvo C70, som også er designet av Pininfarina og blir lansert i 2006, bygges av selskapet Pininfarina Sverige AB, som er et selskap eid av Pininfarina og Volvo Cars i en 60/40-deling. Selskapet er basert i Uddevalla, Sverige.

Prototyper[rediger | rediger kilde]

I tillegg til produksjonsmodeller er Pininfarina kjent for å bygge spesialmodeller, showbiler og prototyper for både bilfabrikker og samlere. Mange av prototypene ble aldri mer enn konseptbiler, mens andre ble til produksjonsmodeller, blant annet Ferrari 612 og Ferrari F50.

Pininfarinas spesialmodeller bygges vanligvis kun i ett eksemplar, på oppdrag fra samlere, og baseres på produksjonsmodeller fra Ferrari, Maserati eller andre luksusprodusenter. En av de mest kjente spesialmodellene er den Enzo Ferrari-baserte Ferrari P4/5, bygget i 2006.

Kjente modeller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]